Data actualizării:
Data publicării:

Putin numește un economist civil ca nou ministru al apărării al Rusiei. Soigu mutat la Consiliul de Securitate al Rusiei

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a desemnat pe un economist civil ca nou său ministru al apărării duminică, într-o încercare de a pregăti Rusia pentru un război economic prin utilizarea mai bună a bugetului de apărare și exploatarea unei inovații mai mari pentru a câștiga în Ucraina, scrie Reuters.

Cu peste doi ani de la începutul conflictului, care a costat ambele părți pierderi grele, Putin l-a propus pe Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru specializat în economie, în vârstă de 65 de ani, să-l înlocuiască pe aliatul său de multă vreme, Sergei Shoigu, 68 de ani, în funcția de ministru al apărării. Putin dorește ca Shoigu, care conduce apărarea din 2012 și este un prieten și aliat de multă vreme, să devină secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l pe actualul Nikolai Patrushev, și să aibă, de asemenea, responsabilități pentru complexul militar-industrial, conform Kremlinului.

Patrushev va primi un nou loc de muncă, care nu a fost încă anunțat. Schimbările, care vor fi aproape sigur aprobate de parlamentari, sunt cele mai semnificative pe care Putin le-a făcut comandamentului militar de la trimiterea a zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, în ceea ce el a numit o operațiune militară specială. Purtațul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că schimbarea are sens deoarece Rusia se apropie de o situație asemănătoare cu cea a Uniunii Sovietice din mijlocul anilor 1980, când autoritățile militare și de ordine reprezentau 7,4% din produsul intern brut (PIB). Acesta a spus că este esențial să se asigure că cheltuielile în acest sens sunt aliniate și integrate mai bine în economia generală a țării, ceea ce este motivul pentru care Putin dorește acum un economist civil în funcția de ministru al apărării. "Cel care este mai deschis inovațiilor este cel care va fi victorios pe câmpul de luptă", a declarat Peskov.

Belousov, un fost ministru al economiei cunoscut ca fiind foarte apropiat de Putin, împărtășește viziunea liderului rus de a reclădi un stat puternic și a lucrat, de asemenea, cu principalii tehnocrați ai lui Putin, care doresc o mai mare inovație și sunt deschiși noilor idei. Belousov a jucat un rol important în supravegherea programului de drone al Rusiei.

Schimbarea de gardă, care a prins elitele nepregătite, indică faptul că Putin dublează eforturile în războiul din Ucraina și dorește să mobilizeze o mai mare parte a economiei Rusiei pentru război, după ce Occidentul a încercat, dar nu a reușit până acum, să scufunde economia cu sancțiuni.

RĂZBOI ECONOMIC

Economiștii Rusiei au asigurat până acum stabilitatea economică și creșterea, în ciuda celor mai dure sancțiuni impuse vreodată unei economii majore, chiar dacă eșecurile militare rusești au fost dezvăluite scurt după invazie. "Propunerea de a numi unul dintre principalii economiști ai curții și principalul ministru de stat din blocul economic în fruntea Ministerului Apărării poate însemna că Putin plănuiește să câștige războiul cu uzinele industriei de apărare și piețele internaționale", a declarat Alexander Baunov, un fost diplomat rus care este acum senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center.

"Strategia câștigătoare în acest caz nu va fi despre mobilizări și străpungeri, ci presiune lentă asupra Ucrainei cu puterea superioară a complexului militar-industrial rus și a economiei în ansamblu, care, aparent, trebuie să fie pusă să lucreze mai eficient pentru front și spate."

Mișcarea lui Putin, deși neașteptată, menține echilibrul la vârful sistemului complex de loialități personale care alcătuiesc sistemul politic actual. Schimbarea de gardă îi oferă lui Shoigu un loc de muncă care este tehnic considerat superior față de rolul său de ministru al apărării, asigurând continuitatea și salvându-i fața. Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei și cineva cu un rol mai activ când vine vorba de conducerea războiului, va rămâne în funcție.

Shoigu a fost puternic criticat de bloggerii militari ruși pentru o serie de retrageri pe care armata rusă a fost nevoită să le facă în 2022. Yevgeny Prigozhin, liderul grupului de mercenari Wagner și unul dintre criticii cei mai acerbi ai lui Shoigu, a condus o răscoală avortată pe care a sperat să-l răstoarne pe Shoigu anul trecut, înainte de a accepta să o anuleze. Prigozhin a fost ulterior ucis într-un accident de avion.

Mark Galeotti, directorul consultanței de informații Mayak din Londra, a declarat că rolul ministru apărării în Rusia în timp de război este să se asigure că militarilor le lipsește ceva, în timp ce rolul lui Gerasimov este "cheia" deoarece acum raportează direct lui Putin, comandantul suprem. "În acest context, având un economist, cineva care a vorbit despre necesitatea de a subordona, în esență, o mare parte din economie nevoilor sectorului de apărare, are un anumit sens.

Acum este, în esență, un loc de muncă de administrator financiar și Belousov poate face acest lucru", a declarat Galeotti. Schimbarea este susceptibilă să fie privită ca o încercare a lui Putin de a supune cheltuielile de apărare unei scrutinii mai mari pentru a se asigura că fondurile sunt cheltuite eficient, după ce un aliat al lui Shoigu și viceministru al apărării, Timur Ivanov, a fost acuzat de procurori de a lua mită în valoare de aproape 11 milioane de dolari.

Putin l-a lăsat pe Alexander Bortnikov și Sergei Naryshkin, șefii Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Serviciului de Informații Externe (SVR), în funcțiile lor. Sergei Lavrov, veteranul ministru de externe al țării, va rămâne, de asemenea, în funcție, conform Kremlinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel