Data actualizării:
Data publicării:

Putin mută unități militare din Kaliningrad pentru a apăra regiunea Kursk de atacul Ucrainei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul Apărării din Lituania a spus că Rusia retrage unitățile militare din Kaliningrad pentru a apăra regiunea Kursk.

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat marţi că Rusia mută trupe din exclava sa baltică Kaliningrad în regiunea Kursk din sud, unde are loc o incursiune transfrontalieră fără precedent a trupelor ucrainene, informează Reuters și Agerpres.

Kasciunas a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, aşa cum se poate vedea într-un clip video postat pe contul Telegram al liderului ucrainean. 

Reamintim că Ucraina a lansat, în urmă cu o săptămână, un atac fără precedent pe teritoriul recunoscut internațional al Federației Ruse. După șapte zile, forțele ucrainene controlează aproape 80 de localități din Rusia și operează pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați. Avansul trupelor ucrainene în interiorul Federației Ruse ajunge în unele locuri la 40 de kilometri, potrivit unor rapoarte.

Kievul a precizat că nu dorește să ocupe aceste teritorii, ci doar atragă unități ruse de pe frontul de sud și de est, unde acestea din urmă au inițiativa în teren.

CITEȘTE ȘI             -          Podolyak spune ce are de făcut mai departe Ucraina, după atacul surpriză din Kursk

Putin a „retras oferta de pace” după ce Ucraina a invadat regiunea Kursk

 

Oferta „generoasă” de pace a lui Vladimir Putin „nu mai este pe masă” după invadarea de către Ucraina a regiunii de frontieră Kursk a Rusiei, a declarat un oficial de la Kremlin.

Dmitri Polyanskiy, reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, a declarat astăzi într-o întâlnire la sediul organizației: „În iunie, Rusia a făcut o ofertă generoasă Ucrainei, dar în urmă cu o săptămână, regimul Zelenski a ales escaladarea, făcând un atac asupra regiunii Kursk. "

El a continuat spunând că oferta „nu mai este pe masă”.

„Acesta este un pas pe care Ucraina îl va regreta ulterior”, a adăugat el.

Anterior, Rusia a declarat că va fi pregătită pentru discuții de pace „mâine” dacă trupele ucrainene se retrag din regiunile Zaporijia, Herson, Donețk și Lugansk - și dacă Ucraina renunță la planul său de aderare la NATO.

Dacă Ucraina ar fi de acord, Putin a spus că Rusia va înceta focul și va începe negocierile.

Însă Ucraina, NATO și Pentagonul au respins-o, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski spunând că este „complet falsă”.

Casa Albă a precizat marți că SUA nu au primit nicio notificare prealabilă cu privire la invazia de către Ucraina a regiunii de graniță cu Rusia, potrivit Sky News.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat că SUA nu este implicată în niciun aspect al planificării sau pregătirii pentru invazia Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia.

Și purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reiterat că SUA nu au primit nicio notificare prealabilă din partea Ucrainei că plănuiesc acțiuni militare în regiunea de graniță cu Rusia.

Oficialii americani au cerut clarificări de la Ucraina cu privire la obiectivele acesteia în Rusia.

CITEȘTE ȘI            -          Ucraina a cucerit Lyubimovka. Ce au putut să facă soldații la plăcuța de intrare în localitate și cât au avansat în ultimele 24 de ore / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel