Data publicării:

„Putin mi-a promis că nu-l va ucide pe Zelenski”. Fostul premier israelian expune mai multe detalii din culisele războiului din Ucraina

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Fostul premier israelian Naftali Bennett a expus într-un interviu mai multe discuții cu Vladimir Putin. Președintele rus i-ar fi spus că nu va încerca să-l omoare pe Volodimir Zelenski, o promisiune făcută în timpul unei călătorii la Moscova, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.  

Vorbind într-un podcast cu jurnalistul israelian Hanoch Daum, publicat duminică, Bennett a spus că a primit asigurarea de la Putin că viața președintelui ucrainean nu o să fie pusă în pericol, în timpul unei vizite secrete în capitala Rusiei din martie trecut, care avea ca scop medierea în primele zile ale războiului, scrie The Guardian.

„Am întrebat: „Plănuiești să-l ucizi pe Zelenski?” El a spus: „Nu îl voi ucide pe Zelenski.” Apoi i-am spus: „Trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski.” El a replicat: „Nu îl voi ucide pe Zelenski”.

Bennett a spus că l-a sunat apoi pe liderul ucrainean în drum spre aeroportul din Moscova, care l-a întrebat: „‘Ești sigur?’ și i-am spus: ‘Da, 100%, nu te va ucide’”.

Comentariile lui Bennett vin după declarațiile la BBC, realizate săptămâna trecută, de către fostul premier britanic Boris Johnson, care a spus că Putin l-a amenințat cu o lovitură de rachete care „va dura doar un minut”. Kremlinul a transmis că Johnson minte.

Tot duminică, cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că Putin „nu a făcut nicio amenințare împotriva mea sau a Germaniei”, în ciuda criticilor repetate și directe ale lui Scholz la adresa invaziei liderului rus.

Potrivit lui Bennett, în timpul eforturilor sale de mediere, Zelenskii a fost de acord să renunțe la ideea că Ucraina se va alătura NATO, iar Putin a renunțat la un jurământ de a căuta dezarmarea Ucrainei pentru a pune capăt războiului. „Tot ceea ce am făcut a fost coordonat cu SUA, Germania și Franța”, a spus el.

În cele din urmă, eforturile liderului israelian au făcut puțin pentru a opri vărsarea de sânge din Ucraina, unde războiul se apropie acum de prima aniversare. El este acum un cetățean privat, care s-a îndepărtat de politică înainte de alegerile din noiembrie, dar comentariile sale aruncă niște lumină asupra eforturilor timpurii de a detensiona situația.

Bennett – un prim-ministru în mare măsură netestat pe scena internațională și al cărui guvern a durat doar un an înainte de a se prăbuși în iunie 2022 – a devenit un mediator improbabil la începutul conflictului. El a fost primul lider aliniat la vest care l-a întâlnit pe Putin la Moscova, căutând să echilibreze nevoia Israelului de cooperare pentru operațiunile sale militare în Siria, în timp ce a mediat în numele aliaților occidentali.

Actualul prim-ministru al țării, Benjamin Netanyahu, care s-a întors în funcție după o scurtă perioadă în opoziție, alături de blocul său de ultranaționalist și religios, a continuat, în mare măsură, politicile externe ale lui Bennett.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel