Putin l-a invitat pe Xi Jinping la Moscova: Dragă domnule președinte, dragă prietene, relațiile noastre sunt „cele mai bune din istorie”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin l-a invitat la Moscova pe omologul său din China.

Vladimir Putin l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să facă o vizită de stat în Rusia, în vreme ce Moscova încearcă să-și aprofundeze legăturile cu China pe fondul izolării internaționale tot mai mari din cauza războiului din Ucraina.

Putin i-a spus lui Xi că legăturile Rusiei cu China sunt „cele mai bune din istorie”, exprimându-și dorința de a extinde colaborarea militară și invitându-l pe Xi să viziteze Moscova.

Fără să menționeze războiul din Ucraina, Putin a spus că împărtășește aceleași opinii cu Xi „în fața presiunii și provocărilor fără precedent din vest”.

„Vă așteptăm, dragă domnule președinte, dragă prietene, vă așteptăm într-o vizită de stat la Moscova”, i-a spus Putin lui Xi într-o declarație introductivă de opt minute difuzată la televiziunea de stat.

China, atitudine „obiectivă și corectă” față de războiul din Ucraina

Xi, la rândul său, a spus că țara sa este pregătită „să sporească cooperarea strategică cu Rusia” și să continue „să fie parteneri globali în beneficiul popoarelor țărilor noastre și în interesul stabilității în întreaga lume”.

Liderul chinez nu a menționat nicio vizită la Moscova, potrivit traducerii oficiale în rusă. Xi a spus că țara sa își va menține poziția „obiectivă și corectă” față de războiul din Ucraina.

Întâlnirea a fost urmărită îndeaproape de analiști pentru orice semn că China își reevaluează sprijinul față de Putin, pe măsură ce războiul Rusiei se clătește, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel