Putin face o nouă mutare surpriză în guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin l-a demis luni pe ministrul adjunct al apărării Iuri Sadovenko și l-a înlocuit cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei. Oleg Savaliev a lucrat până acum ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, potrivit unui decret publicat, într-un nou semn al dorinței sale de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei, transmit Reuters şi EFE.

Destituirea generalului Sadovenko, numit ministru adjunct la începutul anului 2013, intervine la o săptămână după plecarea din minister a şefului acestuia, Serghei Şoigu, actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Vladimir Putin a făcut o surpriză săptămâna trecută după ce l-a demis pe ministrul apărării Serghei Şoigu şi l-a înlocuit cu Andrei Belousov, un economist şi fost vicepremier. Măsura a fost considerată în general ca având drept obiectiv rentabilizarea cheltuielilor pentru apărare, dar şi curăţarea Ministerului Apărării, intens afectat de un scandal mare de mită.

Înlocuirea lui Şoigu, care a ocupat funcţia de ministru al apărării timp de peste 10 ani, a fost urmată, două zile mai târziu, de arestarea unui membru de rang înalt din ministerul său, într-un alt posibil caz de corupţie. Acest fapt reprezintă a doua investigaţie de corupţie iniţiată de autorităţile la vârful Ministerului Apărării în mai puţin de 30 de zile. Anterior, ministrul adjunct şi mâna dreaptă a lui Şoigu, Timur Ivanov, a fost arestat, fiind acuzat de aceleași fapte.

Preşedintele Putin a semnat pe 14 mai un decret prin care l-a confirmat pe economistul Andrei Belousov în calitate de nou ministru al apărării.

Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost prim-vicepremier în guvern de la începutul anului 2020, unde, printre altele, a supervizat producţia de drone şi echipamente de război radio-electronic.

Saveliev a lucrat în Ministerul Economiei din anul 2008 până în anul 2014. A fost pentru scurt timp adjunctul lui Belousov, care conducea ministerul la vremea respectivă.

După anexarea Crimeei de către Federația Rusă, Saveliev a ocupat funcţia de ministru pentru Crimeea între 2014-2015. În ultimii 5 ani, Savaliev a fost auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, supervizând cheltuielile de stat pentru apărare şi securitate.

Vladimir Putin a estimat luni cheltuielile pentru apărare şi securitate pentru 2024 la 8,7% din Produsul Intern Brut (PIB) şi a motivat numirea lui Belousov la conducerea Ministerului Apărării prin necesitatea de a manageria aceste resurse uriaşe, dar şi de a moderniza forţele armate, industria militară.

Președintele Vladimir Putin a zis că armata îşi îmbunătăţeşte "zilnic" poziţiile pe linia frontului, astfel că nu vor exista schimbări la nivelul Statului Major al armatei ruse, declaraţia sa venind în contextul speculaţiilor că şi generalul Valeri Gherasimov ar putea să fie schimbat din funcţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel