Putin este nevoit să accepte eșecul proiectelor tehnologice ale Rusiei. Niciunul dintre propriile proiecte de dezvoltare tehnologică nu și-a atins toate obiectivele
Deoarece accesul la produsele tehnologice din strainatate a fost restrictionat aproape n totalitate, proiectele tehnologice din Rusia nu si-au atins vreun obiectiv, anunță președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Deși Sberbank a reușit să arate progrese în domeniul inteligenței artificiale, Căile Ferate Ruse în domeniul comunicațiilor cuantice și Rosatom în domeniul materialelor compozite, în general, evoluția „nu poate fi recunoscută ca fiind un succes”, a declarat Putin la o întâlnire a consiliul pentru dezvoltare strategică și proiecte naționale.
„Cinci din 13 domenii nu sunt implementate, în rest, cel puțin 20 la sută din indicatorii țintă nu au fost atinși și, desigur, acești indicatori nu vor fi atinși în 2022”, a spus președintele.
Rezultatele Rostec au fost „modeste”, potrivit lui Putin. Aceasta este una dintre cele mai mari corporații industriale de stat, care a unit peste 800 de întreprinderi științifice și industriale (din industrii de la cea farmaceutică și fabricarea aeronavelor până la comunicații mobile și microelectronice).
Condus de Serghei Cemezov, colegul lui Putin din rezidențiatul petrecut în Republica Democrată Germană, Rostec a fost numit responsabilul executor al foii de parcurs de dezvoltare 5G în Rusia în 2020.
Cu toate acestea, nu au fost obținute rezultate semnificative. „Știu că colegii de acolo vor spune acum că nu este suficientă finanțare, dar eu doar afirm exact a ceea ce se întâmplă. (n.r.Rezultatele sunt modeste) inclusiv pe proiectele pentru crearea de rețele 5G, dezvoltarea producției de echipamente, iar proiectul de dezvoltare a industriei microelectronice a trebuit să fie repornit complet anul trecut”, a spus Putin.
Potrivit HSE, aproape 30% din toate tehnologiile avansate utilizate în industria rusă au fost achiziționate din străinătate, iar această pondere a crescut doar în ultimul deceniu, în ciuda trilioanelor de programe de înlocuire a importurilor.
Potrivit lui Putin, problema poate fi rezolvată prin întărirea controlului de către oficiali, precum și prin instituirea interdicțiilor directive privind utilizarea importurilor. Acesta a dat instrucțiuni să atribuie o persoană responsabilă la gradul de vicepremier pentru fiecare direcție de dezvoltare tehnologică și, în plus, a susținut propunerea guvernului de a utiliza doar software autohton la orice facilități de infrastructură critică, inclusiv în cazul celor nestatale.
Producția de gaze rusești, cele mai mici cote din 1989. Gazprom- cele mai mici cifre de producție din istorie, potrivit propriilor statistici ale companiei
Oprirea gazului în țările europene a dus industria rusă de gaze într-un impas nemaiîntâlnit de la sfârșitul Războiului Rece până în prezent.
După ce a oprit aproape toate gazoductele care duc spre Europa, permițând doar o mică pompare de-a lungul rutei ucrainene, Gazprom este nevoită să închidă capacitatea de producție cu viteză pe care statisticienii nu au întâlnit-o vreodată în cei 33 de ani de istorie modernă a companiei.
În aprilie, Gazprom a redus producția cu 10% (la 40,4 miliarde de metri cubi pe lună), în mai - cu 14% (la 36 de miliarde de metri cubi pe lună), în iunie - deja cu 30% (la 27 de miliarde de metri cubi), rezultă din statisticile proprii ale companiei.
În prima jumătate a lunii iulie, scăderea producției s-a accelerat până la 37%. Gazprom a produs 11,3 miliarde de metri cubi față de 18 miliarde în aceeași perioadă din 2021. Ca total cumulat pentru al doilea trimestru, Gazprom a pierdut 20% din producție, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la înființarea companiei în 1989.
10 țări europene au au primit interdicție de la Kremlin, pentru că au refuzat schema de plată cu conversia în ruble prin Gazprombank. Țările care au fost de acord, printre care Germania, Italia și Austria, primesc jumătate din volumele obișnuite.
În iunie, Gazprom a vândut doar 7,9 miliarde de metri cubi țărilor din afara CSI, ceea ce este cu 49% mai puțin decât în aceeași lună a anului 2021. Până la jumătatea lunii iulie, scăderea s-a accelerat la 60% (3 miliarde de metri cubi în prima jumătate a anului).
În ceea ce privește volumul anual - 72 de miliarde de metri cubi - exporturile de gaze rusești s-au prăbușit la nivelurile din prima jumătate a anilor 1980. Producția proprie a Gazprom s-ar putea dovedi a fi cea mai scăzută din istorie dacă compania o va lăsa la nivelul actual până la sfârșitul anului.
Anul trecut, Gazprom a produs 514,8 miliarde de metri cubi, în timp ce producția totală de gaze din Rusia a ajuns la 791 de miliarde de metri cubi prin furnizori independenți.
Situația este critică nu numai pentru țările europene, dintre care unele depind de aprovizionarea Rusiei, ci și pentru Gazprom, care se sinucide ca exportator de gaze, spune Mikhail Krutikhin, partener al RusEnergy, notează Moscow Times.
Nu are alternative reale pe alte piețe decât Europa, subliniază Krutikhin: China este acum aprovizionată cu aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică o zecime din volumul care a mers în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News