Data publicării:
Putin ne asigură că nu va porni un război nuclear. Spune că nu a înnebunit, dar realitatea îl contrazice
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ''înnebunit'' şi nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac, şi de asemenea, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze în alte ţări, consemnează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.
Nu am înnebunit, suntem conştienţi ce sunt armele nucleare, a spus Putin la o reuniune prin videoconferinţă cu membri ai Consiliului rus pentru drepturile omului.
Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte lovitura de represalii: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns, a indicat liderul de la Kremlin. Nu vom alerga în jurul lumii fluturând această armă ca pe o lamă de ras, a adăugat el.
Cu toate acestea, Putin a remarcat faptul că ameninţarea unui război nuclear este în creştere.
Doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.
Întrebat despre desfăşurarea armelor nucleare tactice de către SUA în ţări europene, preşedintele rus a asigurat că ţara sa nu va transfera către nicio altă ţară din arsenalul său nuclear.
Oficiali occidentali au avertizat deja că, în cazul în care Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina, preşedintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice. Bombe nucleare de mici dimensiuni, acestea pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi, notează Agerpres.
Rămasă fără parteneri în Europa, Rusia îşi reorientează politica externă către Asia
Mutăm oamenii (diplomaţii, funcţionarii) de la linia occidentală către linia orientală, cea asiatică, a anunţat Lavrov în timpul unui forum internaţional desfăşurat în capitala rusă, adăugând că, până la sfârşitul anului, va avea loc o întâlnire a ministerelor de externe şi dezvoltării economice pentru a aborda în detaliu această chestiune.
Pe lângă relaţiile cu Asia, pentru Moscova rămân în acelaşi timp prioritare relaţiile cu America Latină, Africa şi, desigur, cele cu spaţiul fost sovietic, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.
În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea operaţiunii militare speciale în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a stabilit că ţările occidentale nu mai sunt parteneri de încredere şi a cerut strângerea relaţiilor cu ţările de pe alte continente.
Astfel, premierii rus şi chinez, Mihail Mişustin şi Li Kequiang, au pledat luni pentru sporirea schimburilor comerciale bilaterale pentru ca acestea să ajungă la 200 de miliarde de dolari pe an, faţă de circa 150 de miliarde estimate pentru anul în curs.
Rusia acordă o atenţie specială şi Indiei, ţară criticată săptămâna aceasta de Ucraina pentru continuarea importurilor de petrol rusesc.
Cât despre soluţionarea conflictului declanşat prin invazia rusă asupra Ucrainei, Lavrov a spus că Rusia este dispusă la negocieri dacă i se va prezenta o propunere serioasă care să ţină cont de cererile absolut legale ale sale, fără a preciza dacă se referă prin această expresie la cele patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - pe care Rusia le-a anexat pe hârtie şi nu le controlează decât parţial.
Ministrul rus a mai spus în acest context că Moscovei nu i-a lipsit niciodată bunăvoinţa, amintind că anul trecut în decembrie a trimis Occidentului cererile sale privind garanţiile de securitate, iar în martie a avut cu Kievul negocieri la Istanbul, discuţii care apoi au fost sistate, întrerupere a tratativelor de pace pusă de Rusia pe seama presiunilor americane asupra responsabililor ucraineni.
Dar, deocamdată, Occidentul continuă să nutrească speranţa că va putea distruge Rusia pe câmpul de luptă, a remarcat Lavrov. Unii ne-o spun în faţă, alţii nu, a completat el.
Acesta a mai menţionat că unii lideri occidentali, precum preşedintele francez Emmanuel Macron, vorbesc în ultima vreme despre necesitatea negocierilor, dar fără să se concretizeze ceva.
Într-un interviu acordat în timpul vizitei de stat efectuate săptămâna trecută în SUA, Macron a sugerat ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina, propunere dezaprobată puternic la Kiev.
Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova la sfârşitul anului trecut, solicitare care apoi, până la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei în februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.
Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 - adică înaintea extinderii Alianţei către Est - şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News