Putin consideră că interesele Washingtonului în Asia au servit drept motiv pentru retragerea SUA din INF
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Interesele Washingtonului în Asia au servit drept motiv pentru ieşirea SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) şi nu încălcările prevederilor pactului de către Rusia, a declarat joi seara preşedintele rus Vladimir Putin într-o reuniune a Clubului internaţional de discuţii Valdai, desfăşurată la Soci, pe coasta rusă a Mării Negre, potrivit Interfax şi RIA Novosti.

În acest context, Putin a menţionat că militarii americani au invocat primii desfăşurarea de rachete în Asia şi astfel 'a devenit clar care a fost cauza principală a retragerii SUA din Tratatul INF'.

Deci 'nu Rusia şi nici încălcările mistice ale pactului de către noi. Dacă ei vor să le instaleze în Asia, înseamnă că Asia este motivul principal pentru retragerea lor din acest acord', a insistat şeful statului rus.

Totodată, Putin a calificat drept o 'opţiune proastă' instalarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Asia, întrucât cel mai probabil la acest gest al SUA se va reacţiona 'simetric şi în mod adecvat', ceea ce va agrava situaţia din Asia şi va crea noi ameninţări.

'Am spus imediat că noi vom face acelaşi lucru. Dar anunţăm dinainte că nu vom desfăşura rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, dacă le vom avea, în regiunile vizate până la apariţia sistemelor de rachete de fabricaţie americană acolo', a subliniat Vladimir Putin.

Preşedintele rus a declarat că el speră că mai este timp pentru o soluţie, întrucât SUA nu au luat încă o decizie finală în această privinţă.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a spus că Washingtonul de la început nu a fost sincer cu Moscova în această problemă când asigura că sistemele Aegis, care vor fi instalate în Europa, nu vor putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor care cad sub incidenţa Tratatului INF. Şeful statului rus a invocat în acest sens primul test efectuat de SUA la 20 august a.c., la mai puţin de la o lună de la încetarea Tratatului INF.

Racheta testată a fost o 'variantă a unei rachete de croazieră de atac sol-sol (de tip) Tomahawk', conform Pentagonului.

Cu toate acestea, potrivit unor surse, lansatorul implicat în acest test ar fi fost de un tip diferit de cel cu care este echipat sistemul Aegis desfăşurat în România şi în curs de desfăşurare în Polonia, pentru care Rusia acuză SUA de încălcarea Tratatului INF.

La 2 august, SUA şi-au anunţat retragerea din Tratatul INF acuzând Rusia de încălcarea pactului prin dezvoltarea unei noi rachete de croazieră Novator 9M729, despre care spune că încalcă limitele razei de acţiune aprobate de INF, între 500 şi 5.500 de km. Ca răspuns, Rusia a anunţat că încetează să respecte tratatul, învinovăţind Washingtonul de sucombarea pactului.

Referindu-se la Asia, preşedintele rus a declarat că Moscova ajută în prezent China la crearea unui sistem de avertizare în cazul unui atac cu rachete, ceea ce - în opinia sa - va 'îmbunătăţi în mod fundamental capacitatea de apărare a Chinei', conform TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că acest sistem, la desfăşurarea căruia participă şi Rusia, va fi dat în exploatare la termen.

'Ajutorul acordat de Rusia la crearea acestui sistem de avertizare în cazul unui atac cu rachete nu doar că va consolida capacităţile militare ale Chinei, ci şi va demonstra natura strategică a interacţiunii dintre Moscova şi Beijing', a declarat expertul militar Igor Korotcenko pentru ziarul Vzgliad.AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel