Data actualizării:
Data publicării:

Putin cere Gazprom să primească doar ruble în schimbul gazului furnizat. Chirieac: O operaţiune de frondă prostească la adresa SUA

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Tis)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Tis)
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultima decizie luată de Vladimir Putin care a cerut Gazprom să primească doar ruble în schimbul gazelor furnizate, în special Europei.

"Asta înseamnă că aceste state trebuie să cumpere ruble de pe piaţa din Moscova. Nu ştiu ce interes au fiindcă rubla s-a prăbușit cu 50% de când a început războiul din Ucraina. Asta înseamnă că or să plătească gazul mai ieftin. Probabil că au altceva în minte, să schimbe rubla, să revină rubla - o chestie financiară, fără doar şi poate. Nici nu este o chestiune ilegală să ceri să fii plătit în moneda naţională.

Singura problemă este că, pe plan mondial, preţul petrolului, al produselor petroliere derivate, inclusiv al gazului, este întotdeauna cotat la bursă în dolari. Dolarul este moneda acceptabilă. A mai fost cazul Iranului, care a vândut petrol în euro fiindcă avea embargo din partea SUA, dar şi ei au trecut tot în dolari. Este o operaţiune de frondă prostească la adresa Statelor Unite", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Decisiv, prezentată de Cătălina Porumbel la Antena 3.

Vezi și: Mircea Geoană, explicații după anunțul lui Stoltenberg. Ce presupun grupurile de luptă trimise în România. "O veste bună"

"Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri"

Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene, a anunţat, miercuri, 23 martie, preşedintele Vladimir Putin.

"Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise", a declarat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia participării la o şedinţă a Guvernului de la Moscova.

Vladimir Putin a cerut Băncii centrale de la Moscova să instituie în cel mult o săptămână un sistem de plăţi exclusiv în ruble pentru exporturile de gaz spre Uniunea Europeană.Uniunea Europeană, Alianţa Nord-Atlantică şi Grupul G7 au impus Rusiei sancţiuni masive, inclusiv la nivel financiar, din cauza invaziei militare în Ucraina.

Vezi și: Stoltenberg (NATO) acuză China că a răspândit minciuni în favoarea Rusiei: Să se alăture restului lumii

Coșea, despre criza alimentară cauzată de război: Începe să fie globală. România este sub un anumit semn de întrebare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel