UPDATE. Putin cere armistițiu pentru Crăciunul pe rit vechi. Ucraina pune condiții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
' / Sursa foto Agerpres
' / Sursa foto Agerpres
Vladimir Putin i-a cerut ministrului său apărării, Serghei Şoigu, să introducă un armistițiu de 36 de ore de-a lungul întregii linii de război în Ucraina, de mâine la prânz până la miezul nopţii de 7 ianuarie, a anunţat Kremlinul.  

UPDATE: 

„În primul rând, Ucraina nu atacă teritorii străine și nu ucide civili. Așa cum face Federația Rusă. Ucraina ucide doar militari ocupanți de pe teritoriul său.

În al doilea rând, Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate - abia atunci va avea un „armistiu temporar”. Păstrați ipocrizia pentru voi”,  a răspuns Mihail Podoliak, consilier al Administrației Prezidențiale de la Kiev, pe Twitter.

Știrea inițială:

Trupele ruse trebuie să rămână în armistițiu timp de 36 de ore pentru a marca Crăciunul ortodox, se spune.

Anunțul Kremlinului vine după ce șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a cerut mai devreme astăzi o încetare a focului și un armistițiu de Crăciun în Ucraina, scrie The Guardian.

Putin a spus:

„Ținând cont de apelul Înalt Preasfințitului Patriarh Kirill, dau instrucțiuni ministrului Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact a părților din Ucraina, de la 6 ianuarie 2023 la ora 12.00 până la 7 ianuarie 24.00, 2023.

Pornind de la faptul că în zonele ostilităților trăiesc un număr mare de cetățeni care mărturisesc Ortodoxia, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le permită să participe la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua de Crăciun”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill a cerut încetarea în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi prin intermediul site-ului Bisericii Ortodoxe Ruse. Kirill a făcut un apel către toate părţile implicate în conflict şi a cerut încetarea focului prin stabilirea unui armistiţiu de 12 ore începând cu 6 ianuarie, de la prânz şi până pe 7 ianuarie, până la miezul nopţii. 

Această cerere vine în ajutorul credincioşilor pentru a putea participa la slujba Naşterii Domnului. Anul acesta este pentru prima dată când ucrainienii nu au mai vrut să sărbătorească Crăciunul pe rit vechi pentru a se delimita de ruşi. 

Și preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o viziune privind o soluţie corectă, relatează AFP şi Reuters.

Într-un comunicat dat publicităţii de preşedinţia turcă se arată că cei doi lideri au discutat despre coridorul pentru cereale creat pe Marea Neagră.

De asemenea, Erdogan i-a spus liderului de la Kremlin că este nevoie de paşi concreţi pentru a elibera regiunea de la frontiera siriană de militanţii kurzi, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel