Data publicării:

Putin aruncă în aer relația cu SUA, încălcând un acord semnat în 1987

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
obama putin dece
obama putin dece

Rusia e pe punctul de a încălca în mod flagrant tratatul privind forțele nucleare semnat cu SUA în 1987, deoarece fabrică rachete cu rază medie interzise de actul menționat, spun oficialii serviciilor secrete americane, citate de The Washington Times.

Serviciile SUA spun că Rusia a testat la începutul acestei luni proiectile Yars M, ce au o rază mai mică de 5.500 de km și sunt interzise de tratatul INF.

Dezvăluirile vin la scurt timp după ce Obama a declanșat o nouă serie de negocieri cu Moscova privind reducerea cu o treime a armamentului nuclear.

Rusia neagă însă că rachetele Yars M ar încălca acordul din 1987. Lt. gen. Victor Yesin, fost comandant al forțelor strategice ruse, a spus într-un email trimis Washington Free Beacon că Rusia se supune tratatului INF pentru că Yars  M-urile, cunoscute și ca RS-26, sunt ICMB-uri (Proiectile Balistice Intercontinentale) și nu dispozitive cu rază medie de acțiune. ”Proiectilele balistice RS-26, care fac parte din clasa Topol ICMB și nu sunt cuprinse în tratatul ICMB din moment ce raza lor de acțiune depășește 5.500 km. Rusia a informat SUA în legătură cu asta în august 2011”.

Chestiunea INF-ului a fost ridicată, luni, de consilierul prezidențial Sergei Ivanov, care a spus unui post de televiziune că tratatul nu poate dura o infinitate. Vladimir Putin afirma și el pe 19 iunie că unii dintre ”vecinii” Moscovei, referire la China, produc arme interzise prin INF-ul ruso-american, iar Rusia nu va permite tratatului INF să-i paralizeze strategia defensivă.

Serviciile americane spun însă că Yars M-urile nu sunt ICMB-uri și că Administrația trebuie să confrunte Rusia pe această problemă sau riscă să submineze întregul program de control al armelor.

Tratatul INF, semnat în timpul mandatului lui Ronald Reagan, interzice proiectile balistice cu rază între 1.000 și 5.500 de km. Acordul a dus la eliminarea proiectilelor balistice americane Pershing, dar și a dispozitivelor rusești SS-20, SS-12, SS-23, SS-4, SSC-X-4.

Tensiunile dintre SUA și Rusia au luat amploare în ultima vreme, cele două superputeri nereușind să ajungă la un consens pe problema înarmării rebelilor din Siria sau a specialistului IT Edward Snowden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel