Data publicării:

Putin ar putea ataca Ucraina după Olimpiada de la Beijing. Chirieac: Isterie a forței. Nu reușește să facă din Rusia tigru economic/ Gușă: Rața șchioapă a politicii internaționale

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin, în conferința de presă/ foto captură video
Vladimir Putin, în conferința de presă/ foto captură video

În cadrul emisiunii Deferiţi mass-media de la DCNews, analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit şi despre posibilitatea ca Putin să atace Ucraina după încheierea Olimpiadei de la Beijing, adică peste două săptămâni, potrivit ultimelor zvonuri din scena politică internaţională. 

Analiza săptămânii la DCNews vine cu noi dezvăluiri. La discuţii au luat parte analistul politic Bogdan Chirieac, consultantul politic Cozmin Guşă şi jurnalistul Val Vâlcu care au comentat pe marginea problematicii actuale de pe platoul politic internaţional şi anume tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, dar şi complicaţiile care au apărut odată cu ridicarea restricţiilor de pe Nord Stream 2, gazoductul care va transporta gaze din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică. Reamintim că este unul din episoadele politice care au creat neînțelegeri între Germania și SUA și au semănat discordie în Europa. 

Putin nu vrea să-l supere pe Xi

"Multă lume spune că Putin ar putea să atace Ucraina după terminarea Olimpiadei, deci peste două săptămâni, pe 20 februarie. Se crede că nu ar face nimic în această perioadă pentru că l-ar supăra pe Xi Jinping în contextul în care, cu tot Occidentul împotriva sa, singura şansă de supravieţuire economică a Rusiei este China. Asta este... Chinezii, mai serioşi, au reuşit să-şi facă o economie robustă, a doua economie a lumii după Statele Unite. Ei au nevoie de energia rusească (gaze, minereuri), Rusia nu exportă produse finite cu valoare înaltă adăugată cum face China şi... atunci am avea perioadă relativ calmă sau, în orice caz, n-am avea un război fierbinte pe timpul Olimpiadei." este de părere Bogdan Chirieac.

Rusia face o isterie a forţei

Analistul politic a continuat: "De altfel, a avut loc şi întâlnirea între cei doi lideri de stat, Xi şi Putin. China îşi urmăreşte obiectivele, are o politică total diferită de Rusia care, în opinia mea, face această isterie a forţei tocmai pentru că nu a reuşit din punct de vedere economic să devină o superputere. Este o mică economie comparabilă cu cea a Italiei. Din acest punct de vedere, Putin nu reuşeşte, după 22 de ani, de când se află la putere să facă din Rusia un tigru economic."

Senatorul John M. Kelly: "Rusia rămâne o staţie de benzină"

Cozmin Guşă, prezent şi el la dezbatere, a ţinut să precizeze că ”americanii şi-au făcut-o cu mâna lor”: ”Rusia a fost comparată cu o "staţie de benzină" până când americanii lui Biden să nu-i fi transformat, ridicând sancţiunile de pe Nord Stream 2, în "şefii pe gaz ai Europei". Americanii şi-au făcut-o cu mâna lor. Tot ei au construit şi China în ultimii 30 de ani şi au adus-o pe locul I ca exportator. Au devenit un fel de "lame duck" - raţă șchioapă a politicii internaţionale. Chiar dacă sunt puternici economic... nu contează. Şi raţa şchioapă poate să fie grasă, frumoasă... dar e şchioapă."

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel