Putin ar contesta acordurile care au stat la baza dizolvării URSS
Liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Cemil, a declarat că a purtat o convorbire telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul căreia acesta din urmă a susținut că Ucraina nu și-a declarat independența în mod legal, potrivit unian.ua. O reacție tangențială cu această informație, care circulă în principal pe rețelele de socializare, a avut ministrul de externe al Suediei, Carl Bild.
"I-am spus lui Putin că cea mai importantă este chestiunea integrității teritoriale a țării noastre, pentru a nu se încalcă acordul semnat în 1994 de SUA, Marea Britanie și Rusia, care oferă garanții în schimbul cedării armelor nucleare (Tratatul de la Budapesta - n.r). I-am spus că încălcarea acestui acord ar putea avea drept consecințe faptul că toate țările cu capacitate financiară își vor achiziționa armanent nuclear, iar Ucraina nu face excepție", a relatat Cemil, potrivit sursei citate.
"Pe acest subiect - integritatea teritorială a Ucrainei - Putin a spus că modul în care Ucraina și-a declarat independența nu este tocmai în conformitate cu standardele sovietice care au dus la ruperea URSS", a adăugat tătarul.
Sounds as if Kremlin is questioning the legality of the Belavezha Accords on dissolution of the Soviet Union. If correct truly remarkable.
— Carl Bildt (@carlbildt) March 12, 2014
Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bild, care a fost foarte activ încă de la începutul crizei ucrainene, a scris pe Twitter: "Se pare că legalitatea Acordurile de la Belajeva referitoare la dizolvarea Uniunii Sovietice este pusă la îndoială de Kremlin. Dacă e corect, e cu adevărat remarcabil".
Acordurile de la Belajeva au stat la baza desființării URSS și a stabilirii Commonwealth-ului Statelor Independente (CIS). Acestea au fost semnate la data de 8 decembrie 1991 de către liderii celor mai mari republici slave ale URSS, Rusia, Ucraina și Belarus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News