Putin ar câștiga 140.000 de dolari pe an. Cum și-a permis palatul, iahturile și proprietățile pe care le deține
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Captură video YouTube Sky News
Sursă foto: Captură video YouTube Sky News
Vladimir Putin a adunat o impresionantă avere, însă susține că ar câștiga pe an doar 140.000 de dolari.

Palatul impresionant de miliarde de dolari care se află pe un deal cu vedere spre Marea Neagră este văzut de unii critici de la Kremlin drept emblema supremă a corupției președintelui rus Vladimir Putin. Supranumit „Palatul lui Putin”, mega-conacul de 190.000 de metri pătrați a fost construit pentru uzul său personal cu fonduri de la oligarhi miliardari, cărora le-a permis să înflorească în economia coruptă a Rusiei, atâta timp cât au împărțit bogăția cu el.

Proprietatea are propriul amfiteatru, un patinoar subteran de hochei și un port privat, potrivit unui documentar produs de grupul anticorupție al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare. Există o zonă interzisă de zbor deasupra proprietății și o zonă de interzicere a navigației cu barca în apele din jur. Magnifica fortăreață este în contrast puternic cu micul apartament de 800 de metri pătrați pe care Putin l-a declarat în declarația financiară oficială din 2020.

A condamnat un oligarh care l-a criticat

Nu a fost întotdeauna așa. Cu aproape două decenii înainte ca Putin să atragă mânia internațională pentru cea mai recentă invazie neprovocată a Ucrainei, Kremlinul i-a luat celui mai bogat om din Rusia din avionul său privat și l-a acuzat de crime împotriva statului. Mihail Hodorkovski, un oligarh cu o avere de aproximativ 15 miliarde de dolari la acea vreme, stătea în mijlocul sălii de judecată în timpul procesului său foarte mediatizat. Hodorkovski, care criticase corupția guvernamentală sub conducerea lui Putin, a fost condamnat pentru evaziune fiscală și fraudă, deși el a susținut că acuzațiile erau motivate politic. Putin l-a grațiat în 2013 și de atunci a trăit în exil.

Mișcarea îndrăzneață a lui Putin împotriva miliardarului din domeniul petrolier a fost văzută ca un mesaj către alți oligarhi: poți să fii următorul. Tactica cerea loialitatea de neclintit a clasei oligarhilor, scrie CNN

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Afluxul de numerar, cadouri și bunăvoința care a rezultat este o explicație a faptului că Putin, care susține că ar avea un salariu de doar 140.000 de dolari pe an, este suspectat că este unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă. Se zvonește că el deține sau are acces nu numai la palatul de pe malul Mării Negre, ci și un iaht de 100 de milioane de dolari, potrivit rapoartelor publicate.

Kremlinul a respins informațiile despre presupusa bogăție ascunsă a lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel