Război Ucraina. Putin, discuție cu Xi Jinping: "Rusia și China acționează dintr-o poziție comună". Ce au vorbit cei doi
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 15 iun 2022, 19:34
WhatsApp
Putin și Xi Jinping au discutat despre Ucraina și extinderea cooperării economice și militare.

În timpul unei conversații telefonice, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au avut un schimb detaliat de opinii cu privire la o gamă largă de probleme de pe agenda bilaterală și internațională, a informat serviciul de presă al Kremlinului, scrie Interfax.

„Liderii au afirmat că relațiile ruso-chineze sunt la un nivel ridicat, fără precedent și că se îmbunătățesc constant. Ei și-au reafirmat dorința de a aprofunda constant parteneriatul cuprinzător și cooperarea strategică în toate domeniile.”, se arată în raport.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, „s-a analizat în detaliu starea și perspectivele cooperării comerciale și economice, al cărei volum este de așteptat să atingă niveluri record în 2022”.

„S-a convenit extinderea cooperării în domeniile energetic, financiar, industrial, transport și alte domenii, ținând cont de situația din economia globală care a devenit mai complicată din cauza politicii de sancțiuni ilegitime a Occidentului”, se arată în comunicat.

Rusia vrea să își dezvolte legăturile militare cu China„Au fost abordate și chestiunile dezvoltării ulterioare a legăturilor militare și tehnico-militare”, a menționat serviciul de presă al Kremlinului.

Când au discutat situația pe scena mondială, „s-a subliniat că Rusia și China, ca și până acum, acționează dintr-o poziție comună sau foarte apropiată, susțin în mod consecvent principiile fundamentale ale dreptului internațional și caută să construiască un sistem cu adevărat multipolar și corect de relații internaționale”, mai scrie în comunicatul citat.

„A fost confirmată disponibilitatea reciprocă de a consolida coordonarea și sprijinul reciproc în diferite formate multilaterale, inclusiv la platforma ONU. Importanța lucrului comun în cadrul SCO și BRICS, în special, în contextul viitorului summit BRICS din iunie 23-24, organizat de președinția chineză în această asociație.”, a spus serviciul de presă.

Ce au vorbit Putin și președintele Chinei despre războiul din Ucraina

După cum s-a raportat, Putin „a expus evaluările sale fundamentale cu privire la situația din Ucraina și sarcinile care trebuie rezolvate în cursul unei operațiuni militare speciale”.

„Președintele Republicii Populare Chineze a remarcat legitimitatea acțiunilor Rusiei de a proteja interesele naționale fundamentale în fața provocărilor la adresa securității sale create de forțele externe”, a menționat serviciul de presă.

S-a convenit continuarea contactelor bilaterale atât la nivelul șefilor de stat, cât și prin diferite ministere și departamente, a adăugat Kremlinul.

„Conversația a avut loc într-un mod tradițional cald și prietenos.”, se spune în comunicat

Bloomberg a relatat mai devreme despre conversația dintre cei doi lideri.

SUA vs. China. Doi consilieri de rang înalt ai preşedinţilor Biden şi Xi Jinping, întâlnire 'deschisă' la Luxemburg

Doi consilieri de rang înalt ai preşedinţilor Joe Biden şi Xi Jinping au avut luni o discuţie 'productivă' şi 'deschisă', a indicat Casa Albă, pentru care acest tip de contact este destinat în principal 'gestionării' rivalităţii dintre cele două puteri, notează AFP. Întâlnirea de la Luxemburg dintre Jake Sullivan, principalul consilier diplomatic al preşedintelui american, şi omologul său Yang Jiechi, care deţine aceeaşi funcţie pe lângă preşedintele chinez, a durat patru ore şi jumătate, potrivit o responsabilă cu rang înalt din executivul american.

Într-un comunicat, Casa Albă a evocat un schimb de opinii 'deschis' şi 'productiv', în cursul căruia Jake Sullivan 'a subliniat importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare'. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?