Putin a transmis prin Viktor Orbán un avertisment pentru România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Viktor Orbán, premierul Ungariei, susține că Vladimir Putin i-a transmis un avertisment referitor la România și Polonia.

Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit într-un interviu pentru publicația elvețiană Weltwoche despre o discuție pe care a avut-o cu Vladimir Putin și a menționat că liderul rus i-a spus că problema sa o constituie tehnica militară amplasată de Alianța Nord-Atlantică în România și Polonia, precum și posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia, conform Antena 3 CNN.

Dialogul invocat de Orban a avut loc la Moscova, cu două săptămâni înainte de izbucnirea războiului.

„Problema lui Putin, după cum mi-a spus el, o reprezintă bazele de rachete americane amplasate în România și în Polonia, precum și posibila extindere a NATO în Ucraina și Georgia, cu eventuala amplasare de armament acolo. În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate să doarmă liniștit“, a precizat premierul ungar.

„Am înțeles ce a spus Putin. Dar nu accept ceea ce a făcut. Dacă Rusia pierde războiul, ar fi mai grav decât dezintegrarea Iugoslaviei“, a mai spus premierul ungar.

CITEȘTE ȘI      -      Rusia cere Republicii Moldova să pună capăt 'retoricii confruntaţionale antiruse'

Orbán, speriat de posibilitatea ca Rusia să piardă războiul

Premierul de la Budapesta s-a declarat îngrijorat de posibilitatea ca Federația Rusă să piardă războiul din Ucraina.

„Rusia este o putere nucleară. Acesta (pierderea războiului de către Rusia, n.r.) ar fi un şoc geopolitic, un potenţial cutremur devastator la scară globală, mult mai rău decât prăbușirea Iugoslaviei. Simplul fapt că astfel de scenarii sunt tratate cu lejeritate de Occident arată o detașare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare, de realitate. Demonstrează lipsa de percepție a riscurilor aferente propriilor politici“, a estimat premierul ungar.

De asemenea, Viktor Orbán a mai spus că e „regretabil“ faptul că  Donald Trump a pierdut alegerile din noiembrie 2020. Premierul ungar a spus că dacă Trump ar fi rămas președinte, acesta care ar fi reușit să medieze pacea în câteva săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel