Data publicării:

Putin a retras Federația Rusă din Tratatul „Cer Deschis“. SUA s-au retras în 2020

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Putin a retras Federația Rusă din Tratatul „Cer Deschis“. SUA s-au retras în 2020 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Putin a retras Federația Rusă din Tratatul „Cer Deschis“. SUA s-au retras în 2020 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care oficializează ieșirea Rusiei din Tratatul de Control al Armelor „Cer Deschis“.

Astăzi, 7 iunie 2021, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care oficializează ieșirea Rusiei din Tratatul de Control al Armelor „Cer Deschis“, un pact care permite zboruri de supraveghere neînarmate între țărilor membre. Kremlinul a declarat că decizia SUA de a se retrage din tratat a „tulburat semnificativ echilibrul de interese” dintre membrii pactului și a obligat Rusia să părăsească tratatul. Statele Unite ale Americii s-au retras în noiembrie 2020, prin ordinul președintelui Trump.

„Acest lucru a cauzat daune grave respectării tratatului și semnificației acestuia în consolidarea încrederii și transparenței, (provocând) o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei”, a declarat Kremlinul într-o declarație pe site-ul său web.

Moscova spera că Biden va inversa decizia predecesorului său

 

Oficialii ruși au declarat că regretă decizia SUA de a nu se reînscrie în tratat, calificând-o drept o „greșeală politică” și a avertizat că măsura nu va crea o atmosferă propice discuțiilor privind controlul armelor la summitul de la Geneva. În ianuarie, Rusia și-a anunțat propriile planuri de a părăsi tratatul.

La acea vreme, un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că unul dintre motive este acela că SUA erau încă în măsură să primească informații obținute prin tratat de la aliații NATO. Însă, oficialii americani au declarat că Rusia a încălcat tratatul prin restricționarea zborurilor SUA ale vecinului Rusiei, Georgia și enclava rusă din Kaliningrad de pe coasta baltică.

Tratatul, care a fost semnat în 1992 și a intrat în vigoare în 2002, permite țărilor să efectueze zboruri de supraveghere neînarmate cu preaviz scurt pe întreg teritoriul altor țăro și să colecteze informații despre forțele militare reciproce. Obiectivul său este creșterea transparenței și consolidarea încrederii între state. Membrii includ țări din Europa, fosta Uniune Sovietică și Canada, precizează AlJazeera.

Joe Biden îi asigură pe europeni de sprijinul său, înaintea primei întâlniri cu Vladimir Putin

 

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în The Washington Post, preşedintele american a promis să consolideze "alianţele democratice" ale SUA în faţa crizelor multiple şi ameninţărilor în creştere din partea Moscovei şi Beijingului, transmite Agerpres.

Biden se deplasează miercuri în Europa, unde va participa la summiturile anuale ale G7 şi NATO şi se va întâlni la 16 iunie, la Geneva, cu Putin, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două puteri rivale, comentează AFP (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel