Putin a luat două ”țepe” care l-au adus aproape de faliment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Vladimir Putin, în tentativa de a face Rusia să redevină o putere globală, a făcut două pariuri economice. Ambele s-au dovedit păguboase.

În primul rând a încercat să scape de dominația dolarului american. Din păcate, China nu a reușit să facă yuanul o valută total convertibilă. Iar relația cu zona euro era pusă în pericol de planurile de împiedicare a drumului Ucrainei spre Vest și de anexare a Crimeei.

Ca urmare, încă de acum 7 ani, Putin a mizat totul pe aur. Rezervele statului s-au triplat, de la 400 de tone la 1200 de tone. Rusia a devenit a șasea țară deținătoare de aur, după SUA, Germania, Italia, Franța și China.

Din păcate pentru ambițiile dictatorului, piața metalului galben s-a prăbușit, scrie Die Welt. Investitorii au renunțat la aur, iar prețul a scăzut de la 1700 la 1100 dolari uncia. Iar căderea continuă.Putin a pierdut din devalorizarea aurului mai bine de 15 miliarde de dolari, la o valoare totală a tezaurului de 398 miliarde. Și nu există semne că scăderea prețului se va opri înainte de a ajunge la înjumătățirea rezervelor rusești.

Panică între magnații ruși

O altă lovitură vine de la prăbușirea prețului la resursele naturale exploatate de Rusia (petrol, minereuri de fier, cupru sau alte materii prime). Bazându-se pe creșterea veniturilor din exporturi, Putin a investit în armată, nu în industrie sau infrastructură. Dar, prețurile la aceste resurse scad, ceea ce lasă Rusia fără venituri. Scăderea veniturilor Rusiei este dramatică și a obligat Banca Rusiei să își folosească rezervele pentru a susține rubla și retragerile de capital. Peste 150 de miliarde de dolari au fost cheltuite astfel, iar 200 de miliarde de dolari au dispărut din băncile rusești după instalarea panicii între investitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel