Putin a fost invitat în Africa de Sud, la summitul BRICS. Țara ar putea să-l aresteze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin a fost invitat la summitul BRICS din Africa de Sud.

Ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a confirmat că Vladimir Putin este invitat la un summit economic găzduit de țară în această vară, conform Sky News.

Naledi Pandor spune că Putin este unul dintre șefii de stat BRICS - economiile emergente din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - și va fi invitat la cel de-al 15-lea summit de la Durban în august.

Problema este că pe numele președintelui rus a fost emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională (CPI) săptămâna trecută, acuzându-l de crime de război pentru presupusa sa implicare în răpiri de copii din Ucraina.

Acesta obligă din punct de vedere legal cele 123 de state membre ale CPI să-l aresteze pe Vladimir Putin și să-l transfere la Haga, în Țările de Jos, unde se află tribunalul, pentru a fi judecat.

Naledi Pandor a spus că Africa de Sud va „trebuie să aibă o discuție în contextul cabinetului pentru a decide cum răspundem”.

Astfel de discuții ar trebui să aibă loc „cât mai curând posibil”, a spus ea.

Nu este clar dacă Putin va accepta invitația de a participa la summit.

La începutul acestei săptămâni, un purtător de cuvânt al președintelui sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că țara este conștientă de obligația sa legală cu privire la mandat și va „rămâne implicată cu diverse părți interesate relevante”.

Ramintim că astăzi, 23 martie 2023, Ungaria a precizat că nu-l va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta ajunge pe teritoriul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel