Puterea militară în cifre: ce forțe are Assad. Top 10 armate ale lumii
Se vorbește despre intervenția Occidentului în Siria în termeni de ”mâine” sau ”zilele următoare”. Retorica Rusiei era anticipabilă, dar ultimele declarații ale ministrului de Externe Serghei Lavrov arată până la ce limită este dispusă Moscova să țină Damascul în brațe. Rusia ar putea cel mult să finanțeze trupele siriene pentru o perioadă. Sigur că o confruntare NATO - Siria este disproporționată, dar resursele militare lui al-Assad nu trebuie neglijate, în special forțele aeriene.
Secretarul departamentului de Apărare al SUA, Chuck Hagel, a declarat că Washingtonul este pregătit de atac și așteaptă doar semnalul președintelui Obama. Senatorul John McCain a apreciat însă că puterea aeriană a lui al-Assad se va dovedi problematică și trebuie exterminată. El a sugerat distrugerea depozitelor ce conțin combustibil, pentru că ”cele 50 de avioane” ale Siriei vor fi paralizate.
Cifra dată de senatorul american subestimează forța lui Bashar al-Assad, care dispune de resurse mai mari decât ar crede unii.
- 170.000 de trupe. Armata siriană a fost adusă la jumătate din capacitate începând cu 2009, an în care dispunea de circa 325.000 de trupe, conform Institutului britanic pentru Studii de Strategie. Assad mai are acum 50.000 de trupe de elită. În ciuda unui numărului mic de soldați, el va fi ajutat de Hezbollahul libanez, de Iran și poate chiar de Coreea de Nord, scrie ynetnews.com.
- 5.000 de tancuri
- 3.000 de piese de artilerie
- 350 de avioane de luptă
- 100 de elicoptere
- 2 fregate
De altfel, puterea aeriană a lui Bashar al-Assad a fost principalul lui avantaj în lupta cu rebelii, decimând numărul acestora prin bombardamente. Potrivit unui inventar al trupelor britanice și franceze, citat de BBC, numărul avioanelor celor două puteri vestice se învârte tot undeva la 315 - 353 unități.
America, un colos
Statele Unite ale Americii pun la dispoziția segmentului de apărare al țării un buget de 700 de miliarde de dolari anual. Global Fire Power (GFP) prezintă un inventar al forțelor americane pentru anul 2012:
- 1.477.896 personal militar activ
- 8.325 de tancuri
- 1.791 piese de artilerie
- 15.293 aparate de zbor
- 6.665 de elicoptere
- 24 de fregate
Lista de mai sus nu este nicidecum exhaustivă, ci am redus-o pentru o paralelă mai la îndemână cu trupele lui Bashar al-Assad. Forța militară a SUA mai include, de exemplu, 106.407 vehicule logistice, 61 de distrugătoare, 71 de submarine sau 18.539 vehicule de luptă armate.
Potrivit indicelui GFP, topul primelor 10 țări în funcție de puterea lor militară arată astfel: SUA, Rusia, China, India, Marea Britanie, Franța, Germania, Coreea de Sud, Italia și Brazilia. Același indice plasează România pe locul 50.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News