Data actualizării:
Data publicării:

Putem modifica vremea după cum vrem? Ce înseamnă ”însămânțarea norilor”

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Kaique Rocha
Foto Ilustrativ/Pexels Kaique Rocha

E oare posibil să schimbăm vreme după cum ne dorim? Ei bine, oamenii de știință din Wyoming exact cu asta se ocupă în statul în care nu mai ninge de multă vreme, ne informează CNN. Și fac totul posibil datorită unui proces numit ”însămânțarea norilor”.

Alegeri prezidentiale 2024

”Însămânțarea norilor” a devenit tot mai populară, pe măsură ce întreaga omenire se luptă cu încălzirea globală. ONU e de părere că aproape 50% din populația mondială va locui în zone cu acces la apă limitat până în 2030, dezvăluie Chemical & Engineering News.

Și atunci nu-i de mirare că s-au luat măsuri considerate de unii extreme pentru a combate seceta, nu-i așa?

Ce este ”însămânțarea norilor”?

”Însămânțarea norilor” este o metodă eficientă prin care este produsă mai multă ploaie sau mai multă ninsoare, ne explică Institutul de Cercetare american. Norii se formează când vaporii de apă se unesc în jurul unei bucăți de praf sau sare. Această condensare artificială este injectată în atmosferă și, datorită ei, norii pot crea mai multă ploaie sau zăpadă.    

Programul de Modificare a Vremii din Wyoming folosește avioane, care să zboare prin nori și să descarce acea sare naturală, numită iodură de argint. ”Motivul pentru care se folosește această sare este că ea are o formă geometrică foarte similară cu cea a unui cristal de gheață, până la un nivel molecular chiar”, a dezvăluit directorul Programului de Modificare a Vremii din Wyomyng, Julie Gondzar, pentru CNN.

 

Trecut și prezent

”Însămânțarea norilor” a fost descoperită în 1946, susține Santa Ynez Valley News. Vincent Schaefer lucra de zor în laboratorul Energiei Generale, încercând să creeze nori într-o încăpere cu temperaturi scăzute. Într-o bună zi, a considerat că încăperea lui de creare a norilor nu era destul de rece, așa că a adăugat niște gheață uscată. Imediat s-a format norul mult dorit!

Întregul concept a fost dezvoltat ulterior cu ajutorul fizicianului Bernard Vonnegut. Schaefer și Vonnegut au descoperit împreună că iodura de argint este mai eficientă în însămânțarea norilor decât sunt cristalele de gheață. Iar oamenii de știință au rămas la acea formulă, care n-a putut fi îmbunătățită de-atunci.

În ziua de astăzi, ”însămânțarea norilor” se folosește cu două mari scopuri – pentru a face furtunile să fie mai puțin distructive și pentru a combate seceta. A fost folosită în Australia, Chile, China, Franța, Grecia, India, Israel, Arabia Saudită, Canada, Spania, dar și în mai multe state din SUA. Programe întregi de combatere a secetei datează încă din anii ’70 și ’80, susține CNN. E posibil să se însămânțeze nori atât de la sol, cât și din aer, cu ajutorul avioanelor. Cea de-a doua metodă e cea mai des folosită.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel