Puşcaş: Suntem de cinci ani în UE, dar Sănătatea nu este încă în politicile europene
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
medici deschidere
medici deschidere

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România susţine că actualul exerciţiu bugetar al UE, 2007-2013, a reprezentat un dezastru pentru sistemul românesc de sănătatate din punct de vedere al finanţării. Ca soluţie la această problemă ei solicită înfiinţarea unui Program Operaţional de Sănătate prin care fondurile să fie accesate în funcţie de proiectele care se vor derula. De când este în UE România a alocat Sănătăţii doar 0,8% din fondurile UE, în timp ce Ungaria, spre exemplu, a acordat 5,4%.

“Suntem de cinci ani în Uniunea Europeană, dar nu suntem încă în politicile europene. De vină e deficiența noastră de a nu funcționa pe bază de programe. (...) Bugetul 2014 – 2020 se va duce într-un cadru contractual, nu numai financiar, cu un contract între Guvernul României și Comisia Europeană. În contract Guvernul va trebui să demonstreze nu numai că are programe, ci și capacitatea de a le implementa”, a declarat prof. dr. Vasile Pușcaș, fost Negociator Șef al României cu Uniunea Europeană.

În acest moment România are nevoie de fundamentarea unui Program Operațional Sectorial pe Sănătate, cu care să se prezinte la Bruxelles la negocierile privind viitorul cadru financiar european 2014 –2020, deoarece, spre deosebire de perioada 2007 – 2013, banii se vor da pe programe și nu pe domenii.

În ceea ce privește Sănătatea, bugetul Uniunii Europene pentru sănătate pentru perioada 2014 – 2020 va fi de 2,75 mld. Euro, oportunitățile noului cadru financiar european fiind în numar de două: pe de o parte programul de sănătate publică a UE, “Sănătate pentru creștere”, cu o finanțare de 446 de milioane de euro, și a doua oportunitate, „Programul de cercetare și inovare”, în valoare de 2,304 mld euro.

Reprezentanţii CFMSMR solicită realocareaa de fonduri europene de la programele operaționale al căror grad de absorbție este unul nesatisfăcător către liniile de finanțare aferente domeniului sanitar și constituirea unui Grup de Lucru format din specialiști în domeniu, care să argumenteze și să fundamenteze Programul Operațional Sectorial Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel