„Punte între două lumi – Florile lui Luchian”, o expoziție-medalion la MNAR
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Muzeul Național de Artă al României  vă invită să vizitați, începând cu data de  16 noiembrie , o mini-expoziție dedicată lui  Ștefan Luchian   (1868 - 1916) , de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. Expoziția deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

Selecția de 11 naturi statice cu flori pe care o veți putea admira în cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă pune în evidență stilistica ultimilor ani de creație ai artistului. Luchian a fost dintotdeauna fascinat de flori, însă, începând din 1908 când, grav bolnav, este obligat să se izoleze în propria locuință, florile devin subiectul său predilect - fereastra pictorului către frumusețea naturii, dar şi o punte de legătură între lumea reală și cea interioară, invitând privitorul la meditație.

Citește și: Adjudecat: "Fete pe pod" de Munch, la 54,5 milioane de dolari

„A vedea florile lui Luchian fără a ști ce se află în spatele frumuseții lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlăuntrul corolei anemonelor grăuntele de frig, de noapte, care face ca petalele să ardă și mai intens. Despărțirea creației lui Luchian de suferința lui ne-ar priva de cel mai clar exemplu în pictura noastră că suferința nu dă talent, dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieși un învins sau un învingător”, observa filosoful Octavian Paler.

Ștefan Luchian, unul dintre cei mai importanți pictori români moderni, emul, o vreme, al lui Nicolae Grigorescu, va deveni un veritabil creator de școală, model pentru tinerele generații de artiști care i-au urmat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel