Pungile de plastic, interzise. Propunere USR
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
USR propune interzicerea pungilor de plastic de unică folosinţă şi a celor oxodegradabile care poluează mediul.

Propunerea USR se va concretiza sub forma unor amendamente, atunci când legea va ajunge în Parlament, precizează miercuri USR într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Deputatul USR Adrian Dohotaru a trimis o interpelare pe această temă Ministerului Mediului în care susţine interzicerea pungilor de plastic, în conformitate cu directivele europene. În Europa, Franţa şi Spania au interzis deja acest tip de pungi, care se fragmentează în bucăţi mici ce poluează mediul, sabotând compostarea biodeşeurilor prin contaminarea acestora, se arată în comunicat. 

"România a devenit o ţară sluţită de pungi de plastic pe câmpuri, pe malurile râurilor, la poalele munţilor noştri. Dacă ţări ca Franţa sau Spania au interzis pungile de plastic şi au curăţat astfel mediul de gunoaie, o putem face şi noi în conformitate cu directivele europene. Putem înlocui pungile de plastic de unică folosinţă cu pungi refolosibile din bumbac sau iută, de pildă. Prin eforturi guvernamentale şi legislative coerente, putem avea o ţară curată şi frumoasă", explică Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj. 

Potrivit sursei citate, USR susţine Coaliţia Zero Waste România, care a formulat o propunere similară şi a fost sprijinită de peste 70 de organizaţii civice din ţară în diverse petiţii de interzicere a pungilor de plastic. 

Pungile de plastic au o durată de viaţă de peste 500 de ani, însă o durată de utilizare de numai cinci minute, fiind unul dintre cele mai elocvente exemple de eşec al proiectării din industrie, arată USR. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel