Data publicării:

Punctele nevralgice ale economiei europene

Autor: Oana Pavelescu | Categorie: Economie
WhatsApp
Europenii trebuie să rezolve o gamă largă de probleme pentru a reuși să iasă din criza economică / Foto: Parlamentul European
Europenii trebuie să rezolve o gamă largă de probleme pentru a reuși să iasă din criza economică / Foto: Parlamentul European

Durerile cele mai mari ale economiei europene sunt provocate în continuare de pandemie. Creșterea bruscă a îmbolnăvirilor în 2021 a lovit crunt în performanța bătrânului continent. Însă lista problemelor nu se rezumă doar la COVID, lista este una consistentă și cu ramificații întinse și în direcții neașteptate.

Germania și Franța 

Germania a raportat o contracție surprinzător de profundă, în timp ce Franța a înregistrat o creștere de aceeași amploare. La sfârșitul acestei săptămâni, se preconizează că noile cifre privind inflația vor arăta încetinirea mult promisă de la nivelul record de 5% înregistrat luna trecută, deși economiștii de la Bloomberg avertizează că relaxarea nu va fi atât de accentuată pe cât se preconiza inițial - în mare parte din cauza recentei crize de energie. Joi va avea loc ședința de politică monetară  a Băncii Centrale Europene după ce vor digera toate aceste date, dar nu este preconizată o schimbare bruscă de direcție.

Ucraina

Potrivit Pentagonului, Rusia continuă să mărească nivelul trupelor de-a lungul granițelor Ucrainei. Dar nu există "niciun plan de desfășurare a trupelor de luptă ale NATO în Ucraina", spune șeful alianței, Jens Stoltenberg. SUA și UE se concentrează asupra unui pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care aceasta ar invada Ucraina. 

Gaze din alte surse

Europa încearcă să își asigure surse alternative de gaze naturale în cazul în care livrările din Rusia vor fi oprite sau întrerupte. La sfârșitul acestei săptămâni, comisarul pentru energie, Kadri Simson, va vizita Azerbaidjanul, care a declarat că este pregătit să furnizeze mai mult gaz. De asemenea, UE ar urmări să aducă mai mult gaz lichefiat din SUA - un subiect care va fi abordat în cadrul viitorului Consiliu UE-SUA pentru energie, din data de 7 februarie.

A treia economie a UE bate pasul pe loc

Șase zile de vot în Italia au lăsat politica fragilă din această țară în exact același loc. Premierul Mario Draghi a renunțat la candidatura sa la președinție și l-a convins pe Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, să mai exercite un mandat. Poate că Draghi a dat greș în politica internă, dar investitorii vor saluta rămânerea sa la conducerea celei de-a treia economii a zonei euro.

Portugalia scapă de extrema stângă și așteaptă PNRR-ul

Antonio Costa a câștigat alegerile generale din Portugalia și va avea acum o majoritate absolută în parlament, ceea ce înseamnă că partidele de extremă stânga nu mai sunt necesare pentru a-i susține bugetele. Cost, care este prim-ministru din 2015, va guverna într-o economie care încearcă să își revină după pandemie cu ajutorul fondurilor de redresare (PNRR) ale UE, care au început să curgă de anul trecut.

Polonia, nemulțumită de Bruxelles

Clienților polonezi de energie electrică li se livrează mesajul că vina pentru creșterea facturilor este a politicii  UE în domeniul. Însă guvernul de la Varșovia nu menționează miliardele de euro care sunt primite la buget din veniturile UE din comercializarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Polonia s-a certat cu UE în legătură cu costurile planului său ambițios privind Green Deal.

Citește și: Acordul de guvernare, încheierea PNRR și agresiunea Rusiei cresc atașamentul față de UE și NATO-sondaj INSCOP

Legea microcipurilor

UE se pregătește să aloce miliarde de euro pentru producția de semiconductori, dar companiile vor trebui să asigure securitatea aprovizionării și să se angajeze să investească în viitor în tehnologii de ultimă generație. Propunerea UE ar putea include și înființarea unei autorități de urgență care să solicite unei companii să acorde prioritate producției anumitor produse relevante pentru situații de criză.

Se reduc restricțiile cu adevărat?

Austria va relaxa majoritatea măsurilor împotriva persoanelor nevaccinate în februarie, pe măsură ce rata infecțiilor grave scade. Ministrul de finanțe al Germaniei a declarat că guvernul ar trebui să se pregătească să relaxeze restricțiile, iar elvețienii doresc o redeschidere "turbo" a economiei lor luna viitoare. 

UE trebuie să apere sursa de gaze din Mozambic

Rwanda a cerut sprijinul UE pentru desfășurarea de fotțe în Mozambic iae europeni probabil că vor da curs acestei solicitări pentru a lupta împotriva insurgenților, interesul fiind legat de perturbarea proiectul de gaze naturale de 20 de miliarde de dolari al TotalEnergies. 

Brexit, o poveste fără de sfârșit

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Franța a respins o cerere de construire a unui interconector de electricitate între Marea Britanie și Franța din cauza incertitudinii crescute de la Brexit. Proiectul de 1,4 gigawați era dezvoltat de o companie privată, GridLink Interconnector, și ar fi trebuit să fie operațional din 2025. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel