Puiul cucoanei mele. Rețeta veche din 1935
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Dacă vrei un preparat cu un gust de cinci stele, atunci acest pui, după o rețetă din 1935, îți va încânta papilele gustative.

Ingrediente

- o jumătate de pui
- o jumătate de ceapă
- 65 g unt
- 20 g șuncă
- 100 ml vin roșu dulce
- 150 g smântână
- un vârf de cuțit boia de ardei dulce
- puțină zeamă de lămâie
- puțin cimbru
- puțin piper
- sare

Cum se prepară

Se curăță ceapa, se taie solzișori și se pune la foc să se rumenească în 40 g unt. Când e ușor rumenită se adaugă șunca tăiată cubulețe.

Se spală puiul, se taie bucăți și se pune în cratiță cu ceapa să se rumenească; cratița să fie acoperită și doar spre final luăm capacul (din când în când amestecăm cu o lingură), potrivit reteteistorice.ro. Când puiul este rumenit, se scoate și se așează pe platoul de servit.

În cratița în care s-a rumenit puiul se adaugă vinul și se lasă să fiarbă (să mai scadă), apoi se adaugă smântâna și se mai lasă câteva clocote. Acest sos se strecoară printr-o strecurătoare și se pune din nou la foc într-o cratiță curățată.

În sosul strecurat se adaugă 25 g unt, boiaua de ardei dulce, puțină zeamă de lămâie, puțin cimbru pisat, puțin piper, se potrivește de sare și se mai lasă să fiarbă puțin, amestecând cu o lingură.

Când sosul este gata, acesta se toarnă peste bucățile de pui de pe platoul de servit. Se servește cu garnitură de orez.

Vezi și: Ostropel de pasăre. Rețeta din 1955 

BONUS: Ciorbă grecească de purcel. Rețeta din 1955 

Ingrediente

- 600 g carne de porc
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1/2 țelină
- 2 ouă
- 1/2 pahar smântână
- 1/2 lămâie
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- sare

Cum se prepară

Se spală carnea, se taie în bucățele mici și se pune să fiarbă cu apă (aproximativ 1,5 l) și sare. Când carnea e aproape fiartă, se adaugă ceapa tocată mărunt, morcovii tăiați rondele și țelina tăiată cubulețe, potrivit reteteistorice.ro.

Separat, într-un bol, se bat bine gălbenușurile de ou cu smântâna și puțină sare, la care se adaugă treptat puțină zeamă din ciorbă (să fie doar puțin călduță) și zeama de lămâie, amestecând încontinuu.

Când ciorba este gata (totul este bine fiert), se ia vasul de pe foc și se adaugă compoziția de gălbenușuri, puțin câte puțin, amestecând permanent. Se potrivește ciorba de sare și se adaugă verdeața tocată mărunt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel