Puigdemont, mandat de arestare retras: Arată cât de 'slabe' sunt acuzaţiile
Autor: Sebastian Florea | Publicat pe: 19 iul 2018, 20:06
WhatsApp
Carles Puigdemont, interviu. foto: captură video
Carles Puigdemont, interviu. foto: captură video
Carles Puigdemont a declarat joi că retragerea de către Spania a mandatului european de arestare emis pe numele său arată cât de 'slabe' au fost acuzaţiile iniţiale împotriva lui

'Retragerea EAW (mandatul european de arestare) este dovada imensei slăbiciuni a cazului în justiţie, a scris fostul lider catalan Carles Puigdemont pe Twitter. A revoca arestul preventiv ar fi semnalul că sistemul judiciar spaniol începe să acţioneze ca unul european, a adăugat el.

Judecătorul spaniol Pablo Llarena, însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei, a retras joi mandatele de arestare internaţionale emise pe numele lui Carles Puigdemont şi ale altor lideri separatişti catalani care au fugit în străinătate, transmite dpa. Concret, Carles Puigdemont, în prezent aflat în Germania, şi alţi lideri catalani - printre care patru membri ai executivului, Antoni Comin, Lluis Puig i Gordi, Meritxell Serret (aflaţi în exil în Belgia) şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia - sunt aşadar liberi să se deplaseze în străinătate fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi. În schimb, ei ar fi arestaţi dacă revin în Spania, unde mandatul de arestare este încă valid.

Extrădare din Germania

Această decizie survine la o săptămână după ce un tribunal german a autorizat extrădarea fostului lider catalan Carles Puigdemont pentru deturnare de fonduri publice, dar a respins motivul mai grav, rebeliunea, pentru care acesta este inculpat în Spania şi poate primi o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare. În decizia sa, judecătorul Pablo Llarena scrie şi că a refuzat extrădarea fostului lider catalan Carles Puigdemont din Germania doar pentru acuzaţia de deturnare de fonduri publice în legătură cu organizarea referendumului privind independenţa Cataloniei.

Carles Puigdemont a primit permisiunea de a se instala la Berlin pentru perioada examinării cererii de extrădare formulate de Spania. Fostul lider catalan s-a autoexilat în Belgia în luna noiembrie, evitând să compară în faţa unui tribunal spaniol pentru a răspunde la acuzaţia de 'rebeliune'.

Vezi și: Puigdemont, mandat de arestare. Decizie importantă a Spaniei


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?