Psihologul Radu Leca despre partenerul puternic într-o relație: Un bărbat adevărat vede puterea așa
Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona A. Dumitru au vorbit despre partenerul ”ideal” al ultimilor ani.
Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona A. Dumitru au vorbit, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News, despre noua tendință în găsirea unui partener de viață.
”În ultimii cinci ani s-a pus accentul pe găsirea unui partener care să nu fie partenerul ideal, ci doar un partener constant. Nu se mai vânează idealurile, se vânează constantele. Dar constantele astea se bazează pe cinci chestii: să fie deștept, să fie prezent, să fie sincer, să aibă soluții și să ofere sentimente”, a explicat psihologul Radu Leca în emisiunea menționată.
Potrivit acestuia, cele cinci lucru menționate sunt cele care ”te transformă într-un partener bun”, subliniind însă că ”slăbiciunea pe care tu o vezi, ca partener puternic, este în felul următor: vânătorul vede o slăbiciune. Dar ce te faci când vânătorul, cu nasul pe sus, este de fapt vânat?”
Ce definește un partener puternic
În acest context, psihoterapeutul Ramona A. Dumitru a intervenit și a afirmat că ”partenerul puternic devine un executant”, lansând în același timp o întrebare pentru psihologul Radu Leca, ”partenerii puternici înțeleg că nimeni nu este perfect”, dar ”sunt dispuși să accepte imaturitatea partenerilor slabi?”.
Pentru o clarificare mai puternică a ideii de partener puternic, Radu Leca a venit cu câteva precizări importante.
”E ca în filmele comuniste vechi. Ce te recomandă? Cum arăt. Ce te mai recomandă? Cum gândesc. Ce te mai recomandă? Banii, poziția socială. lucrurile făcute. Dar dacă toate acestea sunt zero și tu ai un număr mare de relații, te recomandă relațiile alea? Da. Iar prin asta este vizualizat ca fiind puternic. Și se simte puternic. (...) Un bărbat adevărat vede puterea așa: se duce pe stradă, singur, liniștit. Îmbrăcat simplu, casual, tricou, jeans, adidași care nu sunt scumpi, și până la colțul străzii, să spunem 250 de metri, a atras priviri, atât de bărbați, cât și de femei, într-un număr real, fără ca el să deschidă gura sau să facă altceva deosebit. Pur și simplu merge pe stradă. Ei, tu atunci știi ce ești, real”, a mai spus Radu Leca.
De asemenea, mai spune psihologul, în momentul în care cineva intră într-o relație cu un partener care are o stimă de sine scăzută, nesigur pe el, celălalt partener îl poate ”citi” după replicile pe care le spune. ”Frica lui de a fi părăsit este mare și spune: Nu vreau să te pierd. Un om puternic nu va spune asta. Sau când se uită la tine îți spune: Atunci când mă uit la tine am capul gol. E o recunoaștere a valorii tale, dar el nu dă dovadă că este puternic. (...) El practic, coboară din punct de vedere emoțional, ca valoare, în fața noului partener, iar frica lui mare și foarte mare este să nu piardă acel partener. Omul acela nu este puternic, este doar îndrăgostit”, a mai spus psihologul.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News