Data publicării:

Psihologul Radu Leca: Ce se întâmplă în mintea oamenilor de Black Friday 2023

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Copleșiți de numeroase oferte și influența prietenilor sau colegilor care se laudă cu achizițiile lor recente, suntem adesea tentați să facem cumpărături impulsiv și să cheltuim mai mult decât ne-am propus.  

Psihologul Radu Leca a explicat ce se întâmplă în mintea oamenilor în perioada reducerilor de Black Friday.

"Avem de-a face cu o manipulare la nivel mondial. Cea mai simplă formă de a aduce bani acolo unde au nevoie pentru tot ceea ce înseamnă elemente sociale și economice o reprezintă ieftinirea. Doar că există deja 3 aplicații la nivel internațional care dacă îți sunt instalate pe telefonul mobil îți oferă posibilitatea să ai un Black Friday 365 de zile.

Impactul pe care îl are acest Black Friday în 2023 este de o modestie fără de seamă! Acum există posibilitatea ca la final de eveniment să fie raportate cifre record, mai ales de platformele românești de vânzări, doar că adevărul stă în felul următor. Frenezia pe care mulți ziariști o observă nu este reală. Avem de-a face cu o acoperire a vinovăției.

În primul rând a părinților în raport cu copiii, știați faptul că majoritatea cadourilor care sunt cumpărate acum sunt date de Crăciun? De ce? Pentru că părinții au senzația că ies cu mai multe zeci de procente în minus, iar adevărul este unul destul de clar. Este doar o iluzie!

Ceea ce înseamnă costuri ele sunt înmulțite cu 10,100, 1000, atât de către importatori cât și de exportatori și atunci, produsul pe care noi îl vedem, are un cost de producție foarte mic, se ajunge oricând la el, trebuie doar să-l cumperi din locul potrivit. Tot ceea ce înseamnă evoluție psiho-emoțională la nivel de shopping se realizează etapizat și la acest proiect de lume se muncește în majoritatea țărilor europene și occidentale de peste 15 ani. Avem de-a face doar cu un eveniment și atât", a explicat Radu Leca, psiholog, pentru DCNews.

Pentru a evita achizițiile impulsive în timpul cumpărăturilor, luați în considerare să așteptați 24 de ore înainte de a plăti și să vă gândiți dacă aveți cu adevărat nevoie de produsul respectiv. Alternativ, oferiți-vă mici plăceri din când în când, cum ar fi să vă bucurați de o prăjitură sau să investiți în educație, cumpărând o carte bună.

În conformitate cu datele INS din România, peste 60% din cheltuielile totale ale unei familii se îndreaptă către consum, inclusiv alimente, băuturi și produse nealimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel