Data publicării:

Psihologul Cristina Mirea, fost manager al unui cămin de bătrâni: Dacă în Europa au o valoare, noi... nu prea avem timp să îi ascultăm. Pierdem enorm

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik @YuriArcursPeopl
FOTO: Freepik @YuriArcursPeopl

Psihologul Cristina Mirea a vorbit, la Mi-Th Influencer, despre o ramură a psihologiei pe care o aplică seniorilor.

Alegeri prezidentiale 2024

Psihologia, multă vreme ignorată în România, în special în perioada dinainte de Revoluție, câștigă tot mai mult teren, iar cifrele legate de tulburările de sănătate mintale indică o nevoie crescută de a apela la serviciile unui specialist, indiferent de vârstă sau statut.

Psihologul Cristina Mirea a vorbit în cadrul emisiunii Mi-Th Influencer despre marea problemă a românilor, în privința serviciilor psihologice, dar și de ce este important să acordăm mai multă atenție persoanelor vârstnice, care sunt foarte vulnerabile din punct de vedere emoțional.

”Noi am fost tot timpul confundați cu partea de psihiatrie, dar românul nu este obișnuit să apeleze la psiholog, nu este obișnuit să recunoască, în primul rând, că are o problemă. Și aici este cea mai mare problemă, de fapt, cât timp nu recunoaștem, nu tratăm, că nu avem ce”, a mărturisit psihologul Cristina Mirea în emisiunea Mi-Th Influncer de la DC News și Spectacola.

La rândul său, Thea Haimovitz, realizatoarea emisiunii, a subliniat că trăirile emoționale nu se văd, făcând o paralelă între un om șchiop și unul cu ”sufletul țăndări”, pentru a-i face pe oameni să înțeleagă că este nevoie de ajutor în ambele cazuri.

”Dacă tragi un picior după tine și se vede, trebuie să spui că ești șchiop, și dacă sufletul îți este țăndări și acasă te apucă să te arunci de la etaj, aia nu mai contează”, a spus Thea Haimovitz.

Cu o experiență de peste 20 de ani, perioadă în care  a fost și manager într-un cămin de bătrâni, psihologul Cristina Mirea a afirmat că a învățat să îi înțeleagă, să îi asculte și să fie atentă la aceștia.

”Dacă în Europa și în lume, seniorii au o valoare, la noi nu au, din păcate. Nu prea avem timp să îi ascultăm și pierdem enorm, din punctul meu de vedere. Pierdem experiențele din care am putea învăța foarte mult.

După experiența din cămin, care a fost uimitoare, m-am gândit că aș putea să îi ajut și mai mult. O parte dintre aceștia nu vor să ajungă într-un cămine, din aceiași idee preconcepută căci acest cămin înseamnă ceva tragic, că vor fi aruncați și abandonați.

Am înființat acest Help For You, care are orice fel de serviciu, servici psihologice și servicii medicale la domiciliu, avem și contract cu CNAS și atunci servicii acestea sunt decontate de Casă”, a mai spus psihologul.

Thea Haimovitz: Psihologia, un domeniu al frumuseții

De altfel, Thea Haimovitz susține că prin aplicarea psihologiei în acest domeniu ”devenim mai buni, mai frumoși, iar procesul de înaintare în vârstă este mai plăcut, căci vorbim de psihologie ca un domeniu al frumuseții, în ceea ce privește spiritul, vorbim de psihologie ca o artă prin intermediul căreia omul să înainteze în vârstă, că anii sunt ani, dar sufletește, fizic, ca aspect, căci asta se reflectă pe piele, pe intelect, pe echilibru, iar folosind această variantă ne trezim că putem înainta, putem rămâne frumoși sau înfrumuseța domenii pe care noi nu am știut să le acoperim, a explicat Thea Haimovitz, importanța existenței unui psiholog în viața noastră.

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel