PSD, moțiune de cenzură. Două momente-cheie: Stănescu-Firea vs. Ciolacu-Dîncu. Decizia se ia acum!
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Marcel Ciolacu, DECIZIE cheie în PSD/ foto Marcel Ciolacu Facebook
Marcel Ciolacu, DECIZIE cheie în PSD/ foto Marcel Ciolacu Facebook
Se ia o decizie cheie în PSD, la malul mării, care poate fi de natură a schimba fața scenei politice românești. 

PSD urmează să depună moțiune de cenzură, fiind deja dat startul negocierilor cu AUR. Însă, sunt două curente de gândire în Partidul Social Democrat, după cum punctează jurnalistul Val Vâlcu. 

Pe de o parte, avem varianta Paul Stănescu - Gabriela Firea, care mizează pe ”beția” lui Florin Cîțu din SUA, și ar dori depunerea moțiunii de cenzură chiar la începutul sesiunii parlamentare, adică înainte de Congresul PNL, din 25 septembrie.

Această variantă pare a fi una mai favorabilă lui Florin Cîțu, care, în acest scandal generat de urmele trecutului, este susținut de la stânga la dreapta în Parlament, sub scuza că era tânăr, dar și cu provocarea ”cine n-a greșit să arunce primul piatra”. Dacă moțiunea de cenzură va fi depusă și votată înainte de Congresul PNL, Florin Cîțu va ieși întărit din această nouă încercare pentru Guvernul pe care-l conduce, este de părere Val Vâlcu. ”Strategia propusă de Stănescu și Firea este una pragmatică, dar și cinică, totodată, în condițiile în care urmează o iarnă grea, cu o explozie a prețului la facturi, la alimente și a datoriei externe, cu o nouă criză a apei calde în unele mari orașe, inclusiv București. De ce să te încurci cu guvernarea într-un astfel de moment, să nu aștepți până la primăvară, când cel puțin problemele sezonului rece sunt depășite...natural.  

De cealaltă parte, era varianta susținută de Vasile Dîncu și, inițial, de președintele Marcel Ciolacu, care propuneau introduecrea moțiunii după 25 septembrie. Dacă moțiunea de cenzură s-ar depune după Congresul PNL, sunt amri șanse să fie votată și de unii dintre liberali. Dacă Florin Cîțu va câștiga șefia PNL, el își va recompensa oamenii cu toate posturile disponibile, așa cum arată istoria recentă, iar parlamentarii din tabăra Orban ar rămâne și fără beneficii și, ținând cont că nu se află în tabăra câștigătoare, în 4 ani vor rămâne și fără loc în Parlament. În acest sens, ei nu vor aștepta patru ani, pentru a deconta toate nemulțumirile legate de guvernul Cîțu, și ar vota pentru a ieși rapid din această situație, consideră Val Vâlcu. În orice caz, după Congresul PNL, în rândul liberalilor, vor exista fie de o parte, fie de alta nemulțumiri ce vor genera un posibil succes al moțiunii de cenzură. Această variantă ar impune PSD să își asume răspunderi privind guvernarea, fie într-un guvern de coaliție, fie într-un guvern minoritar.

Recent, Marcel Ciolacu dădea semnalul că acceptă varianta Firea-Stănescu, afirmând că PSD va depune moțiunea în primele zece zile ale sesiunii parlamentare: ”nu vrem să mai condiționăm moțiunea de congresele lor, ci de ceea ce trăiesc românii în această perioadă”. Decizia se ia însă, la malul mării, chiar în aceste momente, de liderii PSD. 

Vezi și: Marcel Ciolacu, POZĂ la miezul nopții, din Vama Veche: Florin, noi suntem aici. Tu?!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel