PSD atacă la CCR amânarea creșterii alocațiilor copiilor
Reprezentanții PSD se arată revoltați de amânarea majorării alocațiilor pentru copii și susțin că vor ataca decizia la Curtea Constituțională.
Social-democrații vor să atace la CCR legea care prevede amânarea creșterii alocațiilor copiilor, anunță, marți, deputatul PSD Marius Budăi, scrie Mediafax.
„Nu mai încredere, pentru că chiar premierul Cîțu ne-a spus foarte clar că ce spune în campania electorală nu e valabil când ajung la guvernare. Nu numai de la 1 iulie. Nici de la 1 ianuarie 2022 (nu se măresc alocațiile copiilor - n.r.), să spunem adevărul. Nu mai încredere, pentru că chiar premierul Cîțu ne-a spus foarte clar că ce spune în campania electorală nu e valabil când ajung la guvernare”, spune Marius Budăi, despre faptul că alocațiile copiilor nu vor crește la 1 iulie, așa cum ar fi trebuit.
El precizează că luni a propus ca în prima ședință a conducerii partidului să fie supusă aprobării atacarea la CCR a deciziei de amânare a creșterii alocațiilor copiilor.
Alocațiile copiilor nu mai cresc
Alocațiile copiilor nu cresc de la 1 iulie, a spus, luni, președintele PNL, Ludovic Orban. El a declarat că o primă tranșă, de 20%, va fi la 1 ianuarie 2022.
Orban a spus, luni, că va fi menținut angajamentul coaliției de a realiza dublarea alocațiilor conform legii.
„Am stabilit să crească alocațiile. Următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022, așa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanței care a trecut de Senat și care este în dezbaterea Camerei Deputaților”, a spus președintele PNL.
Guvernul, pregătit cu Ordonanță de Urgență
Întrebat ce se va întâmpla dacă legea care prevede noul calendar va fi atacată la Curtea Constituțională, Orban a spus că s-a discutat această eventualitate.
„Dacă va fi atacată la Curte, Guvernul trebuie să fie pregătit să dea OUG”.
Majorarea de la 1 ianuarie 2022 va fi de 20%, aceasta fiind prima tranșă. Următoarele patru tranșe vor fi anunțate ulterior.
Copiii României, fără alocații mărite. Orban: Nu există resurse ca să ne mai permitem
"Aici nu ar trebui să existe niciun fel de discuţie. Bugetul a fost aprobat şi alocaţiile au crescut, la începutul anului, cu 20%. Este ceea ce avem în buget în acest moment, este un amendament care a trecut în Parlament. Celelalte propuneri erau propuneri care ţin de PSD. Eu mă aştept ca membrii coaliţie să susţină programul de guvernare al acestei coaliţii, obiectivele pe care ni le-am asumat în fața partenerilor noştri internaţionali şi nu să susţină legi ale PSD. Este în Parlament, în acest moment, legea care permite creşterea anuală a alocaţiilor. Trebuie să ne ţinem de acest calendar", a spus premierul Florin Cîțu în luna mai.
În septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020 ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se va face în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022, și iulie 2022, scrie avocat.net. În prezent, după mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News