Premierul Australiei acuză un avion de luptă al Chinei de comportament "inacceptabil"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Premierul australian acuză un avion de luptă chinez de comportament "inacceptabil".

Premierul Australiei, Anthony Albanese, a acuzat marți un avion de luptă chinez de comportament "inacceptabil". Acesta ar fi lansat rachete de semnalizare în calea unui elicopter al marinei australiene deasupra apelor internaţionale, relatează Agerpres, citând AFP.

Ministerul australian al Apărării susține că totul s-ar fi întâmplat pe 4 mai, atunci când acest elicopter survola Marea Galbenă în cadrul măsurilor puse în aplicare de Naţiunile Unite pentru a face respectate sancţiunile împotriva Coreei de Nord. Elicopterul ar fi fost "interceptat" rapid de un avion militar chinez, lansând rachete de semnalizare în traiectoria sa de zbor, iar acest lucru l-ar fi pus în pericol.

"Tocmai am spus foarte clar Chinei că acest lucru este neprofesional şi inacceptabil", a declarat marţi prim-ministrul Albanese pentru canalul australian Nine Network.

"Cred că australienii aşteaptă o explicaţie cu privire la modul în care s-a putut întâmpla asta", a adăugat el.

Tensiuni de securitate



Potrivit lui Anthony Albanese, autorităţile din Australia şi-au exprimat îngrijorarea prin canale diplomatice şi militare, dar nu au primit răspuns din partea Beijingului. Acest nou incident vine după ce în luna noiembrie a anului trecut, premierul australian a susținut că o navă de război chineză a rănit scafandri ai marinei australiene care se aflau în apă, trimiţând în mod deliberat impulsuri sonar către ei.

Ministerul de Externe de la Beijing a susţinut atunci că armata chineză "a desfăşurat întotdeauna operaţiuni profesionale în conformitate cu dreptul internaţional".

De altfel, premierul Australiei a vizitat China anul trecut, salutând restabilirea relaţiilor comerciale şi diplomatice după mai mulți ani de blocaj. Totuși, se pare că tensiunile de securitate rămân, mai ales că Australia s-a apropiat de Statele Unite pentru a reduce influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel