Provocările sistemului judiciar din România. Avocatul Matei Stoenescu: De ce există atâtea intârzieri și blocaje / video
Avocatul Matei Stoenescu a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre provocările cu care se confruntă sistemul judiciar din România.
Avocatul Matei Stoenescu a vorbit despre situația actuală a proceselor în România, evidențiind dificultățile și întârzierile din sistemul judiciar. Laura Duță a menționat că unii judecători au redus numărul de cazuri pe care le gestionează, încercând să fluidizeze procesele, dar acest lucru nu a rezolvat complet problemele. Avocatul Matei Stoenescu a oferit un exemplu care arată că întârzierile sunt încă o problemă semnificativă în instanțele din România.
„Cum mai sunt procesele în România, cum se desfășoară, cum se dau termenele? Înțeleg că acum judecătorii au pauze, și-au luat procese. Unii au 30 de procese, s-au degrevat de 100-200, dar înțeleg că unii susțin.”, a spus Laura Duță.
„Se urmărește o fluidizare, dar, din păcate, chiar astăzi am un client care are amânată pronunțarea într-un dosar din 7 noiembrie 2023. Adică s-a rămas în pronunțare, s-a finalizat dosarul și nu s-a pronunțat până acum. Și nu este singurul caz. Nici măcar nu s-a pronunțat asupra cauzei. Este o instanță din țară.”, a spus avocatul Matei Stoenescu.
De ce există astfel de cazuri
Matei Stoenescu a explicat faptul că întârzierile și problemele din sistemul judiciar din România pot fi atribuite schimbului de generații în rândul judecătorilor. Pe de o parte, pensionarea judecătorilor experimentați și apariția noilor judecători aduc un suflu proaspăt sistemului, dar pe de altă parte, aceștia se confruntă cu reticență și lipsă de experiență. Potrivit acestuia, dacă noii judecători nu primesc suficient sprijin din partea predecesorilor sau nu țin cont de sfaturile acestora, pot apărea blocaje în procesul de justiție.
„Putem vorbi de vârstă, putem vorbi de un schimb de generații. Se face, se întâmplă un schimb de generații, iar eu sunt undeva la mijloc. Prind pensionarea unor judecători cu care am crescut și apar figuri noi care cu siguranță dau și un suflu proaspăt sistemului de justiție, dar, pe de altă parte, au o reticență, o lipsă de experiență. E destul de greu și dacă nu sunt sprijiniți chiar de antecesorii lor sau dacă ei nu țin cont de sfaturile pe care le primesc, iată că avem un mic blocaj.”, a spus avocatul Matei Stoenescu.
„Nu sistemul, nu judecătorii au o problemă"
Avocatul a subliniat că problemele nu sunt doar în rândul judecătorilor, ci și avocații contribuie uneori la blocajele din sistem. Totuși, el a evidențiat importanța colaborării eficiente între avocați, procurori și judecători, pentru ca sistemul de justiție să funcționeze mai bine și mai eficient.
„Cei tineri sunt foarte reticenți la multe chestiuni și parcă au și un mod de a face anchetele total diferit de cum făceau cei de dinainte.”, a spus Laura Duță.
„Nu sistemul, nu judecătorii au o problemă. De cele mai multe ori, și noi avem o problemă, și noi, avocații, încurcăm sistemul judiciar, și avocații cer amânări, și noi tindem să blocăm.
Pe de altă parte, cumva, se încearcă o funcționare ca un tot - avocații, cu procurorii, cu judecătorii - să existe niște norme, niște parametri și niște principii de colaborare interinstituțională, astfel încât lucrurile să meargă. Toți mergem la serviciu. Nici noi nu o facem de plăcere, nici dânșii. Nu e un hobby. Dacă tot mergem la serviciu, să-l facem cât mai plăcut și cât mai eficient.”, a spus avocatul Matei Stoenescu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News