Data publicării:

Provocările îngrijirii paliative în România. Dr. Vladimir Poroch: Ce ne lipsește / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

Dr. Vladimir Poroch, președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, a fost invitat la Interviurile DC News unde a vorbit despre cât de necesară e îngrijirea paliativă pentru a gestiona suferința și a asigura o calitate cât mai bună a vieții.

Dr. Vladimir Poroch a subliniat că, deși speranța de viață a crescut, inclusiv în România, acest lucru a adus cu sine o "povară" pentru pacienți și societate, sub formă de boli cronice care nu pot fi vindecate, ci doar gestionate. În final, întrebarea care se ridică este legată de calitatea vieții acestor pacienți, o problemă centrală în discuțiile despre etica medicală și îngrijirea paliativă.

„Progresul medical a făcut necesară apariția paliației. Pare paradoxal pentru că medicii reușesc să țină în viață mai multă vreme un pacient, să amâne deznodământul chiar dacă nu au succes curele de citostatice sau anticorpi de imunoterapie. Cresc anii în care pacientul supraviețuiește după descoperirea cancerului. În cazul bolilor neurologice, accidente vasculare ischemice, traumatisme, tehnicile de suport vital s-au îmbunătățit. În lipsa infrastructurii, pacienții respectivi ar fi pierit, nu ar mai fi supraviețuit ani de zile, tratamentul nu s-ar mai fi întins pe ani.”, a spus Val Vâlcu.  

„Există un studiu care compară dizabilitatea înaintea decesului în zona anglo-saxonă, acum 100 de ani, unde preponderent cauzele decesului erau traumatismele, nașterea și bolile infecto-contagioase. Vă imaginați, nu erau tehnici operatorii, nu existau operații și chirurgia s-a dezvoltat mult odată cu introducerea tehnicilor de anestezie și terapie intensivă, evident, ca să confere posibilitatea de a opera pacientul și de a mai și rămâne în viață, nu erau antibiotice și așa mai departe.

Studiul ne arată că, în zilele noastre, dizabilitatea pacienților înainte de deces este una considerabilă întâlnindu-se pe săptămâni, luni, poate ani, dacă luăm spre exemplu pacienți cu demență care pot să supraviețuiască și 10-15-20 de ani pentru că dezvoltarea științifică în domeniul medical a luat un avans considerabil. S-au produs foarte multe lucruri bune care au ajutat în eradicarea sau tratarea unor boli și alteori în prelungirea supraviețuirii.

Chiar dacă boala nu a fost vindecată, supraviețuirea și speranța de viață au crescut absolut considerabil, media ajungând la peste 70 de ani în țările europene. Inclusiv în România a crescut speranța de viață. Asta a adus cu sine și lucruri bune.

Rezultatul acesta al supraviețuirii mai luni lungi a adus, din păcate, pentru unii oameni și povara unor boli cronice care nu se pot trata și care totuși, cu suportul existent actualmente, le-a permis să aibă o supraviețuire considerabilă. Problema se pune care e calitatea vieții în toată această ecuație?", a spus dr. Vladimir Poroch. 

Ce îi lipsește României 

Dr. Vladimir Poroch a discutat despre Ordinul 253/2018, cunoscut ca „legea paliației”, care reglementează organizarea, funcționarea și autorizarea serviciilor de îngrijiri paliative în România. Deși legea reprezintă un pas important, el a subliniat că aceasta se concentrează mai mult pe aspectele organizaționale și poate fi îmbunătățită. 

 „Ordinul 253/2018 e așa-numita lege a paliației. A fost o muncă considerabilă a colegilor profesioniști din îngrijiri paliative care au conlucrat. Atât anul trecut, cât și în 2024 au avut loc câteva îmbunătățiri ale acestui Ordin care este un regulament de organizare-funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative din România. E foarte bine că a apărut această lege, dar, ca orice lege, ea poate fi îmbunătățită.

Ea se referă mai mult la partea organizațională a serviciilor. Spune acolo despre beneficiarii îngrijirilor paliative și descrie pe fiecare patologie, cine sunt profesioniștii, care e normarea pe pat, pe număr de beneficiari, care e necesarul de pregătire a personalul și așa mai departe.

Ce ne lipsește nouă, și acum sigur că nu pot să nu mă refer și la dezbaterea actuală, deși nu aș vrea să-mi dau cu părerea într-un domeniu pe care nu-l cunosc (ATI), este o legislație pentru pacientul la finalul vieții.

Nu spun protocoale pentru că protocoale avem și în anestezie și terapie intensivă. Nu o spun eu. Am discutat cu profesori, cu specialiști care spun că există criterii, limite. Aici e discutabil, care sunt limitele.”, a spus dr. Vladimir Poroch la Interviurile DC News.  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel