Data publicării:
„Provocarea” de a fi alături de o femeie cu endometrioză, boala de care unii bărbați se tem. Radu Zaharia: Ne-am dat seama că putem trăi liniștiți și așa
Să trăiești cu o femeie care suferă de endometrioză pentru unii - care nu înțeleg această boală - poate fi ceva de speriat. Sunt bărbați care aleg să-și părăsească partenerele de viață atunci când află că se confruntă cu această afecțiune.
De ce? Pentru că este o boală nouă, despre care până recent nu se cunoștea mare lucru. Endometrioza poate afecta viața femeii. În primul rând, apar schimbări pe partea alimentară. Femeia cu endometrioză are câteva restricții alimentare, există riscul să conceapă mai greu, uneori poate fi mai nervoasă, dar toate aceste lucruri au soluții. Important este ca bărbații să fie alături de partenerele lor și să înțeleagă ce este endometrioza.
Radu Zaharia este printre cei care au ales să rămână alături de o femeie cu endometrioză. Și nu doar atât! A transformat boala iubitei sale într-un avantaj - avantajul de a schimba viața altor femei care au endometrioză. Este cofondatorul proiectului EndoFoodArt, destinat persoanelor cu această boală sau pur și simplu celor care vor să adopte un stil de viață sănătos, life coach și antrenor de fitness.
De ce a rămas alături de o femeie cu endometrioză, în contextul în care există bărbați care nu înțeleg boala și aleg să fugă dintr-o relație, aflați dintr-un interviu exclusiv DC News
Anca Murgoci: Am văzut multe cazuri de bărbați care și-au părăsit partenerele de viață când au aflat că au endometrioză de teama unei greutăți (eu i-aș zice greutăți închipuite desigur) de a trăi cu o femeie care are această boală - fie pentru că există riscul să fie uneori mai nervoasă, fie pentru că există riscul să nu poată să aibă copii, fie chiar și pentru că trebuie să aibă un regim de viață mai special chiar și din punctul de vedere al gătitului. Tu ești un exemplu de așa da și nu doar pentru că ai rămas cu partenera ta, dar ați și fondat un proiect împreună prin care să ajutați femeile cu endometrioză. Vorbește-mi despre necesitatea acestui suport din partea bărbaților atunci când află că soția/iubita lor au endometrioză.
Radu Zaharia: Cred că una dintre cele mai mari provocări - pe care cu toții le avem - este legat de cum să fim alături de persoanele pe care le iubim și care ne sunt dragi. De cele mai multe ori luăm asupra noastră suferință oamenilor dragi și ajungem să suferim mai tare decât ei, acest lucru transformându-se într-o stare de vinovăție și o durere în plus. Sunt convins că mulți bărbați își doresc să fie alături de partenerele lor, însă nu știu cum să facă asta. Este important să conștientizăm faptul că ele sunt cele care necesită suport.
Prin comunicare deschisă putem să fim lângă ele în modul în care acestea au nevoie. Important este să comunicăm, să avem răbdare și să înțelegem că în momentul în care ele află de acest diagnostic este un moment nou, nemaiîntâlnit și pentru ele. Arătându-le că suntem alături de ele, putem astfel să le ușurăm călătoria pe care urmează să o înceapă alături de această afecțiune. În cazul nostru această afecțiune nu a venit cu sacrificii. Am văzut-o ca pe o oportunitate care să ne unească mai tare: un proiect comun, la care să putem lucra împreună, ajutând zilnic femei care necesită suport pe oricare dintre cele trei planuri - alimentar, fizic sau psihic.
Anca Murgoci: Cum este să trăiești, zi de zi, cu o femeie care are endometrioză? Care a fost cea mai mare provocare a ta? Vreau să încercăm să înțelegem că endometrioza nu este o sperietoare, iar bărbații trebuie să-și sprijine partenerele de viață pentru că endometrioza, manageriată bine, poate deveni o boală „normală”, dacă putem să-i spunem așa.
Din fericire, pentru noi viața este una liniștită și frumoasă. În fiecare zi sunt momente în care ne simțim bine și momente mai provocatoare care ne oferă oportunitatea de a ne conecta și a forma relația așa cum ne dorim. Schimbările pe care le-am făcut au fost majoritatea pe partea alimentară unde am renunțat la multe alimente pe care le consumam, însă gândurile care ne-au ajutat au fost acelea că ne dorim să trăim mai sănătos și să ne simțim mai bine fizic. Primul lucru pe care l-am făcut când Ralucăi i s-a pus diagnosticul de endometrioză a fost să mă asigur că simte faptul că suntem împreună. Apoi am început să caut informații despre această afecțiune. Ceea ce m-a neliniștit inițial a fost faptul că nu există foarte multe tratamente eficiente sau care să vindece complet această afecțiune. Între timp ne-am dat seama că putem trăi liniștiți și alături de Tony, așa cum am botezat boala, și că dacă îl tratăm așa cum își dorește și cum are nevoie, nu ne dă dureri prea mari de cap.
Ce este endometrioza
Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este una dintre principalele cauze a infertilității feminine. Boala presupune dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, iar la pacientele cu stadiul 3 sau 4 de boală, intervenții chirurgicale numeroase și chiar infertilitate.
Endometrioza este o boala cronică. Nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu tratament
Sunt paciente care reușesc să își controleze boala prin alimentație și stil de viață sănătos și sunt și paciente care necesită un tratament cronic pe toată perioada vieții lor, activă hormonal. Rolul intervenției chirurgicale este de a aduce o pacientă din stadiul 3, 4 de boală la stadiul 1, 2. Intervenția nu vindecă, ci doar ameliorează semnificativ afecțiunea, urmând ca celelalte specialități conexe, împreună cu medicul curant să controleze boala. Pacienta, și după operație, rămâne o pacientă cronică.
Endometrioza poate provoca durere – uneori, severă – în special în perioadele menstruale
Pot apărea, de asemenea, probleme de fertilitate, însă există tratamente eficiente pentru ținerea în frâu a acestei boli.
Raluca Rotariu, co-fondator Endofoodart și terapeut în nutriție, ne-a vorbit despre cum s-a cunoscut cu endometrioza, o boală ale cărei simptome puternice erau considerate... normale. Este partenera de viață a lui Radu Zaharia. Împreună au fondat proiectul EndoFoodArt.
„Până la momentul punerii diagnosticului acum un an, nu mai auzisem despre endometrioză. Mă confruntam însă, încă de mică, cu simptomele acestei afecțiuni. Vizitam frecvent medici ginecologi din cauza durerilor insuportabile, dar nimeni nu a pronunțat vreodată acest termen. Primeam de fiecare dată răspunsul: "e normal să ai dureri la menstruație", lucru care m-a făcut să cred că, într-adevăr, așa este.
M-am conformat cu ideea că sunt o persoană mai sensibilă și că va trebui să suport lunar aceste dureri. M-am obișnuit că primele zile de menstruație să mi le petrec în pat, fără a putea sta în picioare, fără a mânca sau fără a putea face sarcini pe care vedeam că alte femei le îndeplinesc fără vreo dificultate în aceste zile.
Continuam însă să îmi spun, de fiecare dată, că această sensibilitate este normală la mine. Anul trecut însă am avut o hemoragie care a fost mai agravată decât de obicei (pentru că și cu acestea mă confruntam lunar, spunându-mi-se că nu este nimic îngrijorător). Am ajuns astfel la secția de urgențe a unui spital privat pentru un consult. Acela a fost momentul când am auzit pentru prima oară termenul de endometrioză.
Desigur, după seara respectivă, au urmat multe controale și investigații amănunțite pentru a confirma diagnosticul. Pot spune că sentimentul pe care l-am simțit cel mai puternic în momentul confirmării diagnosticului a fost furia. Eram furioasă că timp de o perioadă atât de lungă nimeni nu a putut să îmi pună acest diagnostic; că a trebuit să trec prin aceste dureri lunare, crezând că este normal.
Eram furioasă că nu am descoperit mai repede. De atunci însă lucrurile s-au schimbat radical. Am învățat să accept că am această afecțiune și să descopăr zilnic ce pot face pentru a trăi cât mai bine împreună cu ea”, a povestit Raluca Rotariu în interviul pentru DC News.
Raluca Rotariu a transformat ceea ce părea o povară într-un stil de viață plăcut și ușor de urmat
„Cel mai greu lucru pentru mine a fost momentul în care am aflat că este recomandat să țin o dietă. Simțeam că a căzut cerul peste mine. De mică eram obișnuită să mănânc orice, având norocul că nu mă îngrășam. Mâncam orice, la orice oră și dieta nu era un termen cunoscut mie. În momentul în care am auzit pentru prima dată că nu mai am voie să consum gluten, zahăr, lactate, prăjeli, alimente procesate, aveam impresia că nu voi mai putea mânca nimic și că fiecare masă va fi un chin pentru mine.
Din fericire, am descoperit că nu este așa și acesta a fost și unul din scopurile proiectului Endofoodart: de a oferi rețete și inspirație pentru mesele zilnice. După toată această perioadă pot spune că teama mea de a nu mai avea ce mânca gustos a dispărut categoric. Avem nenumărate rețete de deserturi, de pizza, burgeri - am învățat să adaptăm totul în funcție de această dietă (găsiți la finalul articolului încă un material cu trimitere la rețete). Rezultatele acestui stil de viață le-am văzut încă după prima lună.
Nu mai aveam dureri, puteam să îmi desfășor activitățile fără dificultate și mă simțeam mult mai energică. Partea cea mai bună a fost ocazia pe care mi-a dat-o această afecțiune de a mă cunoaște mai bine și de a avea grijă de mine mai mult. Din punctul meu de vedere, endometrioza este că o oglindă a tot ceea ce îi facem noi corpului nostru: dacă avem grijă de el, dacă îi ascultăm nevoile, dacă vorbim blând cu noi și înțelegem cum să ii arătăm că îl iubim - endometrioza nu ne da mari bătăi de cap. În schimb, dacă nu avem grijă la ceea ce mâncăm, dacă purtăm asupra noastră greutățile traumelor din trecut, dacă optăm să nu facem mișcare fizică deloc și să alegem un stil de viață sedentar, atunci prezența acesteia se simte mult mai apăsător. Tot ceea ce face endometrioza este de a reflecta modul in care ne tratăm propriul corp”, ne-a mai spus Raluca Rotariu.
Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, asociată de cele mai multe ori cu perioadele menstruale
Deși multe femei experimentează crampe în perioadele menstruale, acelea cu endometrioză descriu, de obicei, durerea menstruală ca fiind mai puternică decât de obicei. Durerea se poate agrava în timp. Atunci când simptomatologia bolii este una zgomotoasă, este denumită și boala celor 3D: durere la contact sexual, menstruații foarte dureroase, uneori cu imobilizare la pat și durere intermenstruală cu un caracter acut și de scurtă durată. Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News