Protocol SRI - ÎCCJ. Înalta Curte, explicaţii
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vine cu explicaţii după ce SRI a făcut public protocolul de colaborare cu ICCJ.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţine că protocolul de cooperare încheiat cu SRI şi Parchetul General avea ca obiect înfiinţarea unui sistem informatic comun de gestionare a informaţiei clasificate în cadrul procedurilor de emitere a mandatelor de securitate naţională.
Într-un comunicat de presă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată că a fost identificat un singur protocol de cooperare, încheiat în anul 2009 între ÎCCJ, PÎCCJ şi SRI.
Potrivit sursei citate, procedura de declasificare a protocolului a fost iniţiată, în datele de 12 şi 16 aprilie 2018, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a transmis solicitări scrise în acest sens celor două instituţii.
"Obiectul protocolului de cooperare este precizat în cuprinsul art. 3 şi a constat în exprimarea acordului de voinţă pentru înfiinţarea unui sistem informatic comun de gestionare a informaţiei clasificate în cadrul procedurilor de emitere a mandatelor de securitate naţională, potrivit legilor nr. 51/1991 şi nr. 535/2004.
În situaţia interconectării mai multor sisteme informatice ce au drept scop gestionarea informaţiilor clasificate, se impunea, potrivit Directivei aprobate prin Ordinul nr. 172 din 10 martie 2006 al directorului general al ORNISS: încheierea unui acord reciproc de securitate şi emiterea certificatului de acreditare de securitate. Ca urmare, la data de 18 septembrie 2012, a fost aprobată de către ORNISS acreditarea de securitate a sistemului, aceasta fiind data la care s-a realizat obiectul protocolului în discuţie. Precizăm faptul că nu există acte adiţionale la acest protocol", mai spune Instanţa supremă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News