Data actualizării:
Data publicării:

Protocol Parchetul General-SRI: Jandarm achitat. Bolcaș: Ne trezim la democrație

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp
Justiție. Fotografie de la proteste
Justiție. Fotografie de la proteste

Avocatul Lucian Bolcaș a comentat pentru DC News știrea conform căreia un jandarm, condamnat în primă instanță pentru luare de mită, a fost achitat din cauza protocolului secret de cooperare Parchetul General-SRI.

Un subofițer de Jandarmerie condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi luat mită sub formă de "taxă de protecție" de la traficanții de țigări de contrabandă din Bihor a fost achitat în iulie 2018 de către Curtea Militară de Apel București.

Instanța a decis să anuleze probele obținute de procurori prin interceptări de convorbiri telefonice, cu motivarea că acestea au fost culese ilegal, în baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și SRI, în vigoare la data faptelor.

Întrebat dacă vor mai fi astfel de cazuri, avocatul Lucian Bolcaș a spus: "Sper că vor urma. Maniera neconstituțională și anti-democratică de a face anchetă penală trebuie să fie sancționată. Dosarul despre care mă întrebați are o semnificație, aceasta fiind că independent de un act normativ, eventual de amnistie, de crearea unei căi extraordinare de atac, într-o asemnea situație sau altele, fiecare instanță în parte are posibilitatea și are obligația să înlăture orice fel de acte procedurale neconstituționale în mod direct, asumându-și responsabilitatea juridică pentru acest punct de vedere”.

DC News: În acest context, amnistia și grațierea mai au rost?

”În funcție de calea aleasă, declararea nelegalității, cu consecința anulării actului, este esențială. Ce cale se va alege, în primul rând, este la îndemâna legiuitorului și, în al doilea rând, la îndemâna instanțelor. În niciun caz nu este la îndemâna societății de vuvuzele!”, a mai declarat avocatul.

În încheiere, Lucian Bolcaș a spus: ”O concluzie este că încet-încet ne revenim la normalitate. Încet-încet ne trezim la democrație”.

Este primul caz de achitare obținută în instanță prin contestarea interceptărilor telefonice efectuate în perioada de valabilitate a respectivului protocol, cu argumentul ilegalității acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel