Protestul angajaţilor din muzee s-a terminat, dar sindicaliştii ameninţă cu greva de avertisment
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Angajaţii din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România, organizat sâmbătă seara, s-a terminat, dar sindicaliştii spun că vor declanşa greva de avertisment dacă doleanţele lor nu sunt ascultate. 

Desfăşurat sub genericul "Noapte în Muzeele din România", protestul a reunit, potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei "CulturMedia", Decebal Vleja, circa 600 de persoane, din Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Sibiu, Slobozia, Braşov, Ploieşti, Piatra Neamţ, Timişoara, Bârlad, Olt, Slatina, Craiova.

Marcel Ciolacu nu a venit. Sindicaliştii ameninţă cu greva de avertisment



"Nu a venit prim-ministrul Marcel Ciolacu. Practic, nici de la poartă (a Palatului Victoria - n.r.) nu ne-au lăsat să trecem. Aşteptăm ziua de joi. Dacă după ziua de joi, cum a promis domnul Ciolacu, nu se va da această reparaţie, morală până la urmă, vom demara procedurile pentru declanşarea grevei de avertisment cerută de lege, după care se va ajunge la forma de protest cea mai dură, greva generală, cu toate consecinţele de rigoare. Gândiţi-vă că proiectele de infrastructură şi nu numai, cam tot ce se construieşte în ţara asta şi afectează siturile arheologice - şi nu puţine sunt situaţiile - această cercetare arheologică este efectuată în mare parte de oamenii din muzee, la care se adaugă cei din universităţi şi institutele de cercetare, unde sunt, de asemenea probleme", a transmis Decebal Vleja, citat de Agerpres

El a amintit că o serie de alte acţiuni, precum clasările, expoziţiile internaţionale nu se pot face fără expertizele realizate de specialiştii din muzee.

"Se vor bloca multe lucruri în ţară. (...) Iar Uniunea Europeană nu se joacă cu astfel de lucruri", a mai spus liderul sindical.

300 de persoane au protestat de Noaptea Muzeelor

Protestul din Piaţa Victoriei a avut 300 de participanţi şi a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii, unde delegaţia a fost primită de secretarul de stat Diana Baciuna. În urmă cu două săptămâni, sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Acestea reclamă "degradarea continuă a mediului de muncă" în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, "tratament discriminatoriu" între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, "umilinţe şi ignorare" a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, "politici culturale şi salariale inadecvate", "mizerie la care sunt condamnaţi" lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, "condamnarea la extincţie prematură" a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu "pensii de mizerie", "depopularea şi deprofesionalizarea dramatică" a domeniului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel