Data publicării:

Protestele antiromi din Bulgaria s-au extins şi la Sofia. Liderul rom, aflat în centrul tensiunilor etnice, ar fi venit din România

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Luni seară, peste 1. 000 de  manifestanţi violenţi, care scandau proteste antiromi la Sofia au fost împrăștiați de  jandarmii, scutierii și unitățile Protecției Civile din Sofia.

Ciocnirile au izbucnit când protestatarii au început să arunce cu pietre şi sticle în poliţiştii strânşi în faţa Parlamentului. Apoi, manifestanţii au decis să încerce să atace moscheea Bania Başi din Sofia, dar au fost împiedicaţi de scutieri.

Accesul către moschee şi traficul în întreaga zonă au fost închise.  Poliţia din capitală a fost nevoită să ceară ajutorul serviciului de Protecţie Civilă, deoarece multe unităţi de scutieri de la Sofia au fost desfăşurate la Plovdiv şi în satul Katuniţa, unde au izbucnit violenţele. În noaptea de luni spre marţi, circa 3.000 de persoane au protestat la Plovdiv.

Guvernul şi poliţia nu au dat publicităţii comunicate oficiale în legătură cu situaţia din capitală.

Totuși, Guvernul bulgar a inițiat o celulă de criză la Plovdiv pentru detensionarea crizei. Au fost operate peste o sută de arestări  până în prezent, iar luni noaptea trei persoane au fost rănite, dintre care doi polițiști. Cei mai mulți dintre protestatari sunt liceeni, după unele informații.

Liderul țiganilor, care se află  în centrul tensiunile etnice din Bulgaria, ar fi venit din România

Controversatul lider rom Kiril Raşkov, al cărui clan se află în centrul tensiunilor etnice din Bulgaria, ar fi venit din România, a declarat un lider al comunităţii de romi din Plovdiv.

"Nu s-a mai întâmplat aşa ceva în Adjan Mahala (cartier cu populaţie majoritar romă - n.r.) în ultimii 50 de ani. Şi totul din cauza lui Kiril Raşkov, un căldărar care a venit din România", a declarat Inan Aliev, citat de Plovdiv24.

Bulgaria este afectată de proteste violente, după uciderea unui tânăr în vârstă de 19 ani, Anghel Petrov, din satul Katuniţa, de către un apropiat al controversatului lider rom Kiril Raşkov, cunoscut şi ca Ţarul Kiro. Participanţii au denunţat şi "situaţia privilegiată" a minorităţii rome în ţară, informează newsin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel