Data publicării:
Proteste violente în UK: Cine este primul internaut condamnat - Foto
Un internaut a fost condamnat, vineri, la o pedeapsă de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat că a incitat la ură rasială în mediul online, în Regatul Unit.
La finalul unei săptămâni cu zeci de condamnări ca urmare a celor mai grave revolte din Regatul Unit din ultimii 13 ani, Jordan Parlour, de 28 de ani, a fost condamnat la 20 de luni de închisoare. De asemenea, cel puţin jumătate vor fi executate în detenţie, după mesajele postate pe Facebook prin care incita la atacarea unui hotel în care se aflau solicitanţi de azil, transmite AFP.
Prima condamnare de acest fel
Condamnarea sa este prima de acest gen de la începutul violenţelor rasiste declanşate în urma uciderii a trei fete pe 29 iulie, pe fondul zvonurilor răspândite online cu privire la identitatea suspectului.
Denunţat de Elon Musk ca fiind unul care aminteşte de "Uniunea Sovietică", cazul său a fost scos în faţă de autorităţi ca pe un simbol al hotărârii lor de a include internauţii şi platformele digitale în răspunsul lor judiciar la evenimente.
Video
În ciuda unor incidente reziduale în Irlanda de Nord joi seară, Regatul Unit nu s-a confruntat cu noi violenţe de marţi. Mii de persoane s-au mobilizat, miercuri, paşnic pe străzile mai multor oraşe contra rasismului şi a islamofobiei.
Guvernul este îngrijorat că reîncepe campionatul de fotbal
Guvernul este îngrijorat în special de faptul că reluarea campionatului de fotbal în acest weekend ar putea da startul la noi violenţe, în contextul în care extrema dreaptă are legături istorice cu sferele aşa-numiţilor "hooligans". Prim-ministrul Keir Starmer a făcut apel la poliţie, care păstrează mii de agenţi mobilizaţi, pentru a rămâne "în stare de alertă". Declarațiile au fost făcute în momentul în care era într-o vizită la un centru de comandă al poliţiei londoneze.
Aproximativ 500 de persoane au fost arestate, circa 150 au fost inculpate. Justiţia a început să dispună zeci de condamnări contra participanţilor la violenţe. Prim-ministrul s-a declarat "absolut convins" că această ripostă poliţienească şi judiciară "rapidă" a "avut un impact real", în contextul în care de marţi nu s-au mai produs noi violenţe.
Vineri, participanţii la revolte care au pledat "vinovat" în ultimele zile au fost notificaţi de tribunale cu privire la pedepsele primite. Mulţi dintre ei riscă pedepse de mai mulţi ani de închisoare deoarece au participat la violenţe şi la confruntări cu poliţia. Justiţia urma să pronunţe în special primele pedepse cu privire la persoanele acuzate că au publicat mesaje rasiste pe reţelele sociale privind violenţele.
Cum au izbucnit violențele
Violenţele au izbucnit după răspândirea pe internet a unor zvonuri potrivit cărora suspectul de atacul cu cuţitul de la Southport era un solicitant de azil musulman. Adolescentul de 17 ani, inculpat şi încarcerat, este născut în Ţara Galilor, potrivit poliţiei. Media au relatat la rândul lor că părinţii săi sunt originari din Rwanda.
Reţelele sociale "nu sunt o zonă în care legea nu se aplică", a zis vineri premierul Kier Starmer, menționând faptul că acest lucru ar trebui să le amintească "tuturor celor care, fie sunteţi direct implicaţi (în violenţe), fie aţi acţionat la distanţă, că sunteţi vinovaţi şi veţi fi traduşi în justiţie dacă aţi încălcat legea", notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News