Data actualizării:
Data publicării:

Proteste violente anti-austeritate la Bruxelles: trei semnificații ale manifestațiilor înainte de euroalegeri

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Reuters, Francois Lenoir
Foto: Reuters, Francois Lenoir

Proteste anti-austeritate organizate la Bruxelles de sindicatele pentru comerț au luat o turnură violentă când manifestanții s-au apropiat de sediul Comisiei Europene și de alte instituții europene. Protestele se desfășoară cu mai mult de o lună înainte de alegerile europarlamentare, unde este de așteptat ca popularii europeni, promotorii austerității, să cunoască o scădere electorală.

Aproximativ 25.000 de oameni, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției din Bruxelles, Ilse Van de Keere, au manifestat împotriva austerității și a șomajului. Sindicatele estimau inițial că străzile Bruxellesului vor fi luate cu asalt de 40.000 de persoane.

Protestatarii au aruncat în forțele de ordine cu portocale și saci de gunoi. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva oamenilor îmbrăcați în portocaliu, potrivit Euronews, televiziunea care a simțit pe pielea ei furia protestatarilor, care au lovit un cameraman al postului paneuropean.

Violențele s-au desfășurat în proximitatea ambasadei SUA din Bruxelles, care a luat unele măsuri de teamă ca protestatarii să nu arunce cu pietre în geamurile clădirii. 

Efecte pentru europarlamentare

• Artizanii mult-contestatei politici de austeritate în Europa sunt popularii. Cele mai tăioase măsuri bugetare din ultimii ani s-au luat cu Jose Manuel Barroso (PPE) la șefia Comisiei Europene, cu Angela Merkel (PPE) de facto la timona Uniunii Europene și cu un aport important al lui Wolfgang Schäuble, ministrul de Finanțe al Germaniei și un apropiat al cancelarului. 

Măsurile de austeritate ar putea rezulta într-un vot de sancțiune împotriva popularilor și o majoritate pentru socialiști în Parlamentul European, prima oară după 25 de ani.  Totuși, sondajele paneuropene realizate până în prezent arată că P&S are un avans ușor în fața PPE, care poate dispărea complet în rezultatele finale ale alegerilor din 25 mai.

• Efectul nepopularității PPE nu va fi însă un scor mare pentru socialiști, ci capital politic și de simpatie pentru partidele de extremă-dreapta. Frontul Național al Franței, condus de Marine La Pen, a confirmat deja trendul ascendent în alegerile municipale de duminică, când a obținut șefia a 11 municipalități. UKIP, formațiunea eurosceptică condusă de Nigel Farage, se pregătește să ocupe și ea un număr fără precedent de scaune în legislativul de la Strasbourg. 

Nici olandezii de la Partidul Libertății nu au o poziție joasă în sondaje, deși cunosc o descreștere electorală după afirmațiile controversate ale liderului Geert Wilders, care le-a promis susținătorilor săi că va reduce numărul de marocani din Olanda.

Noua confirgurație a Parlamentului European este de așteptat să prezinte un număr record de eurosceptici și anti-europeni, care vor forța o implozie a structurii UE.

• Ieșirea pe hârtie din recesiune nu cântărește mare lucru și nu se simte viața de zi cu zi a europenilor. Statistici publicate săptămâna viitoare determinau cifre record ale șomajului în luna ianuarie, aproximatic 26 de milioane de europeni căutând o slujbă. Cele mai îngrijorătoare cifre vizează situația din Grecia și pe cea din Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel