PROTESTE. SONDAJ IRES, rezultate surprinzătoare
Sociologul Vasile Dîncu, într-un articol de pe blogul său , în care tratează critic Opoziția, Puterea și ”strada”, dă informații din ultimul sondaj IRES, despre proteste.
Sociologul apreciază că răspunsul la una dintre întrebări este ”surprinzător”. Întrebați ”Unii spun că cei care au ieşit la protestele împotriva acţiunilor guvernului sunt manipulaţi de diferite forţe. Dumneavoastră ce credeţi?”, 42% au recunoscut că asta este şi părerea lor, iar 50% că acest lucru nu este adevărat.
Sociologul Vasile Dîncu comentează că ”Sintetic însă, cei mai mulţi, (41%) se simţeau mândri faţă de acest eveniment şi doar 31% spuneau că le este ruşine. Cu toate acestea, 48% dintre români aveau sentimentul că protestele au făcut imagine pozitivă şi doar 44% imagine negativă. Dar cei care s-au declarat participanţi se considerau în întregime ca mândri, sau investeau protestul lor cu valenţe pozitive, dar şi cu graniţe nete de diferenţiere faţă de cei pasivi, cei care nu participă la proteste.”
La o altă întrebare ”Credeţi că oamenii care au ieşit la protestele recente sunt diferiţi de cei care au stat în casă?”, 45% cred că sunt diferiţi şi 48% că nu sunt diferiţi cu nimic.
Cercetarea IRES a arătat că 66% dintre subiecţi au confirmat ipoteza că aceste proteste au dus la discuţii şi conflicte în familii între generaţia tânără şi generaţiile părinţilor sau bunicilor. Întrebaţi apoi dacă asemenea discuţii au avut loc în familia lor sau cunosc cazuri, doar 7% cunosc un caz din familia lor şi 20% cazuri din familii apropiate, 66% necunoscând cazuri.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News