Proteste pro-Israel și pro-Palestina în mai multe orașe. Manifestanții s-au ciocnit în Montreal / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Proteste pro-Israel și pro-Palestina în mai multe orașe. Manifestanții s-au ciocnit în Montreal / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Proteste pro-Israel și pro-Palestina în mai multe orașe. Manifestanții s-au ciocnit în Montreal / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Schimburile de focuri între Israel și Hamas continuă și astăzi. În weekend, în marile orașe au avut loc manifestații pro-Israel și pro-Palestina.

Armata israeliană a lansat o altă serie de raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza luni dimineață, la câteva ore după ce prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că atacurile asupra enclavei palestiniene vor continua.

În weekend au avut loc mai multe manifestații

În Canada, la Montreal, protestatarii pro-Israel și pro-Palestina s-au ciocnit. Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat ceea ce el a numit „retorică și violență disprețuitoare” după ce protestatarii pro-israelieni și pro-palestinieni s-au confruntat în timpul demonstrațiilor de la Montreal.

„Oricine are dreptul să se adune pașnic și să se exprime liber în Canada”, a spus el într-un tweet. „Dar nu putem și nu vom tolera antisemitismul, islamofobia sau ura de orice fel”, a continuat acesta.

Poliția din Montreal a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile după ce au izbucnit lupte între protestatari pro-israelieni și pro-palestinieni într-o piață centrală a orașului, precizează AlJazeera.

În același timp, mii de oameni au mărșăluit pașnic în alte orașe din Franța și din alte părți ale Europei - inclusiv în Londra, Roma, Bruxelles și Madrid - pentru a evidenția situația palestinienilor.

În capitala Franței, polițiștii au folosit, de asemenea, gaze lacrimogene și tunuri de apă în timp ce protestatarii s-au împrăștiat în cartierele nordice ale orașului după ce a fost blocată plecarea spre zona Bastillei. 

Protest pro-Palestina la Londra

Mii de persoane au mărșăluit și către Ambasada israeliană la Londra pentru a protesta împotriva atacurilor Israelului, care au inclus un atac aerian care a distrus o clădire cu 12 etaje din Gaza care găzduia mijloace de informare în masă, inclusiv Associated Press.

Manifestanții care scandau Palestina liberă!” au mărșăluit prin Hyde Park din Londra și s-a adunat în fața porților ambasadei, urmăriți de un număr mare de polițiști. Organizatorii au cerut guvernului britanic să oprească sprijinul său militar și financiar acordat Israelului.

De asemenea, în Țările de Jos, câteva sute de oameni din Haga au înfruntat frigul și ploaia pentru a asculta discursuri și a flutura steaguri palestiniene într-o piață centrală din fața clădirii parlamentului olandez. Vineri seara, poliția olandeză a reținut aproximativ 100 de manifestanți pro-palestinieni în orașul Utrecht, deoarece nu exista distanțare socială între aceștia, potrivit euronews.

VEZI ȘI  -  Violenţe israeliano-palestiniene: Raidurile asupra Gaza continuă. Contacte diplomatice între SUA, Qatar, Egipt şi Arabia Saudită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel