Data actualizării:
Data publicării:

Proteste Piața Victoriei. Manipulare emoţională pe Facebook. Așa descoperi adevărul

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Dezumanizăm încercând să-i dezumanizăm pe alții. Și nu înțelegem că acest lucru vorbește despre noi, nu despre ei. Am ajuns să credem că unii sunt mai oameni decât alții, doar pentru că au păreri diferite.

Există un discurs al urii pe rețelele de socializare care a explodat în ultima perioadă, în contextul protestelor din Piața Victoriei. Pe un fond emoțional puternic, oamenii tind să creadă orice informație distribuită în mediul online, în special pe Facebook. Cel mai mare impact îl au fotografiile.    

Totul a început înainte de mitingul anunțat pentru data de 10 august, în Bucureşti. O imagine care a ajuns la inima internauților (o parte a acestora) a fost cea a Vămii Nădlac, paralizată de maşinile care veneau în ţară pentru miting. Imaginea a fost distribuită masiv pe Facebook timp de mai multe zile. De fapt, românii care se întoarceau acasă erau chinezi care veneau din vacanță. Poza e din octombrie 2015. Aici e linkul

(w670)

O altă imagine intens distribuită în mediul online a fost cea surprinsă în 2013, în Bulgaria. "O poză cât o mie de cuvinte", "frate și soră" care se întâlnesc pe "câmpul de bătaie,... în tabere diferite" - cuvintele care însoțeau poza. Zeci de mii de oameni au apreciat și distribuit fotografia, considerând că este din Piața Victoriei. Mai multe, aici.

(w670)

Acestea sunt doar două exemple, ele putând continua.

Cum poți verifica o imagine

Dacă nu recunoaștem clădirile sau alte elemente din poză, orice detaliu contează (haine prea groase, deși suntem în plină vară), deja există un mare semn de întrebare cu privire la sursa imaginii.

Google, cel mai performant motor de căutare din lume, oferă utilizatorilor posibilitatea de a căuta imagini pe internet prin opțiunea "Căutați folosind imagini". Multe persoane nu știu încă de această opțiune. Când se caută după imagine, rezultatele pot include imagini similare, site-uri care includ imaginea sau alte dimensiuni ale imaginii pe care aţi folosit-o în căutare. Nu trebuie decât să trageţi şi să plasaţi imaginea în caseta de căutare.  

De asemenea, citiți comentariile din mediul online. Cu siguranță, cineva va recunoaște fotografia.

Tot legat de protestele din Piața Victoriei, este vorba și de o postare din 12 august, unde o imagine cu un polițist care îi dă un picior în cap unei femei încătușate, cu mâinile la spate, care stătea pe bordură, era atribuită jandarmilor.

Cu toate că imediat dupa ce poza a fost pusă pe Facebook de acesta, mulți au spus că în poză nu e vreun jandarm român și nu are legatură cu protestele din 10 august, ci e un polițist american care face ceea ce vedeți in poză, câteva zeci de mii de persoane au dat share acestei imagini.

Poza reală a fost scoasă din acest clip. Priviți clip-ul pentru a vedea contextul. Evident, ce se întâmpla acolo nu are nimic de-a face cu protestele din 10 august din România. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ebxeyi494O8"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel