Proteste mortale în Bangladesh. Autoritățile susțin că dau dovadă de ”reținere”: Ar fi fost o baie de sânge - FOTO
Au loc mai multe proteste în Bangladesh.
Cel puțin 50 de persoane au fost ucise în Bangladesh, pe fondul agravării confruntărilor dintre poliție și protestatarii antiguvernamentali.
Tulburările au loc în timp ce liderii studenților au declarat o campanie de nesupunere civilă pentru a cere demisia prim-ministrului Sheikh Hasina.
Duminică, poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa manifestanții în mai multe părți ale Bangladeshului. Aproximativ 200 de persoane au fost rănite.
Foto: Agerpres
O interdicție nocturnă a intrat în vigoare în timp ce autoritățile încearcă să înăbușe protestele din întreaga țară.
Protestul studenților a început luna trecută cu o cerere de abolire a cotelor în funcțiile publice, dar s-a transformat acum într-o mișcare antiguvernamentală mai amplă.
Duminică, ministrul Legii și Justiției, Anisul Huq, a declarat pentru programul Newshour al BBC că autoritățile dau dovadă de ”reținere”.
„Dacă nu am fi dat dovadă de reținere, ar fi fost o baie de sânge. Cred că răbdarea noastră are limite”, a adăugat el.
Restricționarea Internetului
În capitala Dacca, accesul la Internet pe dispozitivele mobile a fost suspendat.
Un oficial al Comisiei de Reglementare a Telecomunicațiilor din Bangladesh (BTRC) a declarat că serviciile de Internet 4G din zona Dacca au fost oprite pentru moment, însă serviciile de bandă largă vor continua.
Fără 4G și 3G, oamenii nu pot comunica folosind Internetul pe dispozitivele lor mobile. Sursa nu a precizat când vor reveni la normal serviciile de Internet.
Au fost raportate decese și răniri în întreaga țară, inclusiv în districtele nordice Bogra, Pabna și Rangpur.
Mii de oameni s-au adunat într-o piață principală din Dacca și au avut loc incidente violente în alte părți ale orașului.
Foto: Agerpres
Se spune că, în unele locuri, susținătorii partidului de guvernământ Awami League s-au ciocnit cu protestatarii antiguvernamentali.
„Întregul oraș s-a transformat într-un câmp de luptă”, a declarat pentru agenția de presă AFP un polițist care a cerut să nu îi fie divulgat numele. Acesta a declarat că o mulțime de câteva mii de protestatari a incendiat mașini și motociclete în fața unui spital.
Students Against Discrimination (n.r. Studenți Împotriva Discriminării), un grup care se află în spatele demonstrațiilor antiguvernamentale, a cerut premierului să demisioneze.
Grupul a anunțat o mișcare de nesupunere la nivel național începând de duminică, îndemnând cetățenii să nu plătească impozite sau facturi de utilități. Studenții au cerut, de asemenea, închiderea tuturor fabricilor și a transportului public.
Mii de persoane reținute
Mai mult de 200 de persoane au fost ucise în violențele din iulie, multe dintre acestea fiind împușcate de poliție.
În ultimele două săptămâni, aproximativ 10000 de persoane ar fi fost reținute în cadrul unei represiuni majore a forțelor de securitate. Printre cei arestați se numără susținători ai opoziției și studenți.
Pardiul Awami League organizează, de asemenea, marșuri în întreaga țară duminică.
Următoarele câteva zile sunt considerate cruciale pentru ambele tabere.
„Sheikh Hasina nu ar trebui doar să demisioneze, ci ar trebui să aibă loc un proces pentru crime, jafuri și corupție”, a declarat Nahid Islam, unul dintre liderii mișcării studențești, în fața a mii de oameni la o adunare organizată sâmbătă în Dacca.
Foto: Agerpres
Protestele reprezintă o provocare importantă pentru premierul Hasina, care a fost aleasă pentru un al patrulea mandat consecutiv în alegerile din ianuarie, boicotate de principala opoziție.
Studenții au ieșit în stradă luna trecută din cauza rezervării a numeroase locuri de muncă în administrația publică pentru rudele veteranilor războiului de independență al Bangladeshului cu Pakistanul în 1971.
Cea mai mare parte a cotei a fost acum redusă de către Guvern în urma unei hotărâri guvernamentale, însă studenții au continuat să protesteze, cerând dreptate pentru cei uciși și răniți. Acum ei doresc ca Hasina să demisioneze.
Demisia prim-ministrului Sheikh Hasina
Susținătorii premierului Hasina au exclus demisia acesteia.
Anterior, prim-ministrul a oferit un dialog necondiționat cu liderii studenților, spunând că dorește ca violențele să înceteze.
„Vreau să stau de vorbă cu studenții agitați ai mișcării și să-i ascult. Nu vreau niciun conflict”, a spus ea.
Studenții au respins oferta sa.
Luna trecută, Hasina a apelat la armată pentru a restabili ordinea după ce mai multe secții de poliție și clădiri de stat au fost incendiate în timpul protestelor.
Foto: Agerpres
Șeful armatei din Bangladesh, generalul Waker-Uz-Zaman, a avut o întâlnire cu ofițerii inferiori în Dacca pentru a evalua situația de securitate.
„Armata din Bangladesh a fost întotdeauna alături de popor și va continua să facă acest lucru în interesul poporului și în orice nevoie a statului”, a declarat generalul Zaman, potrivit unui comunicat, citat de BBC.
Protestele au reînceput în mai multe orașe, iar Guvernul se străduiește să controleze valul de furie care crește față de modul în care a reacționat inițial la demonstrații.
Mass-media din Bangladesh afirmă că majoritatea celor uciși în timpul protestelor de luna trecută au fost împușcați de poliție. Mii de persoane au fost rănite.
Guvernul susține că poliția a deschis focul doar în legitimă apărare și pentru a proteja proprietățile statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News