Data publicării:

Proteste masive în Israel împotriva lui Netanyahu, după uciderea celor 6 ostatici: Populația cere un acord cu Gaza. Se anunță grevă generală

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Protestele au început în Israel, amenințările cu greva generală sunt din ce în ce mai multe, iar societatea civilă cât și voci din mediul politic îi cer lui Netanyahu un acord cu Gaza.

Duminică, armata israeliană a anunțat că a găsit corpurile neînsuflețite a șase ostatici într-un tunel din teritoriul palestinian, o descoperire care a șocat și a stârnit furie în rândul israelienilor. Niciunul dintre acești ostatici nu fusese anterior declarat decedat.

Pe 7 octombrie 2023, gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac devastator în sudul Israelului, provocând moartea a 1.205 persoane, majoritatea fiind civili, conform unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. În timpul acestui atac, comandourile Hamas au răpit 251 de persoane, dintre care 97 sunt încă deținute în Fâșia Gaza, iar 33 au fost declarate decedate de către armata israeliană.

Protestele au început în Israel

Astfel, protestele au început în Israel, în timp ce furia față de premierul Benjamin Netanyahu crește pentru că nu a reușit să obțină eliberarea ostaticilor încă deținuți în Gaza.

Demonstranții au blocat drumul din apropierea institutului Weizmann din Rehovot, cerând un acord imediat pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deținuți în Gaza.

Zeci de elevi de liceu de la diferite școli din zona Tel Aviv au mărșăluit spre Piața Ostaticilor din mijlocul orașului. 

Iar în piața Milan din Tel Aviv, protestatarii au blocat traficul și au citit numele ostaticilor din Gaza, cerând și ei un acord acum.

Intersecția Ra'anana – la aproximativ 20 de kilometri de Tel Aviv – a fost, de asemenea, blocată de un sit-in.

"Netanyahu, asumă-ți responsabilitatea pentru neglijență. Asumă-ți responsabilitatea pentru ostaticii care au fost uciși în captivitate."

Protestele au început după ce sediul Forumului Familiilor de Ostatici a declarat într-un mesaj sâmbătă seara că face apel la public să demonstreze pentru un acord care să obțină eliberarea ostaticilor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut "eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și încetarea coșmarului din Gaza", după ce armata israeliană a declarat că a recuperat cadavrele.

"Nu voi uita niciodată întâlnirea mea din octombrie anul trecut cu părinții lui Hersh Goldberg-Polin și alte familii de ostatici", a spus Guterres într-o postare pe X.

Armata israeliană a declarat că trupul său a fost găsit "ucis cu brutalitate" alături de ceilalți cinci ostatici în tunelurile conduse de Hamas sub orașul Rafah și că au fost uciși "la scurt timp" înainte ca trupele să ajungă la ei.

Forumul Familiilor de Ostatici a răspuns la o declarație a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, spunând: "Nu mai dați vina pe toată lumea. Asumă-ți responsabilitatea pentru eșecurile voastre."

Forumul a cerut duminică ca Netanyahu "să-și asume responsabilitatea pentru zădărnicirea unui acord. Asumă-ți responsabilitatea pentru neglijență. Asumă-ți responsabilitatea pentru ostaticii care au fost uciși în captivitate."

În declarația sa, Netanyahu a acuzat Hamas că a blocat un acord care ar duce la eliberarea ostaticilor din Gaza.

Forumul a declarat că Netanyahu a ignorat opiniile instituțiilor de securitate insistând asupra condițiilor din negocieri.

Primarul din Tel Aviv, cel mai mare sindicat din Israel și oamenii în stradă anunță grevă generală

Unul dintre protestatarii de la intersecția Bilu din Rehovot a spus: "Trebuie să ne oprim activitatea, să oprim țara până când ostaticii se întorc acasă".

"Eden, Carmel, Hersh, Ori, Almog și Alex ar fi trebuit să fie acasă acum. În viață", a declarat primarul din Tel Aviv, Ron Huldai, într-o postare pe X Sunday, referindu-se la ostatici și îndemnând oamenii să "iasă în stradă".

"Mâine, începând de dimineața până la prânz, nu vor exista servicii publice municipale și vom permite tuturor angajaților să iasă și să sprijine lupta familiilor", a spus Huldai.

Președintele Confederației Generale a Muncii din Israel (Histadrut - cel mai mare sindicat), Arnon Bar-David, a cerut o grevă generală la nivel național care să înceapă luni dimineață, după ce a organizat ceea ce el a numit o întâlnire "încărcată și dificilă" cu reprezentanții familiilor de ostatici din Tel Aviv.

Greva va începe la ora locală 6 dimineața și va include închiderea principalului aeroport internațional din Israel, a declarat Bar-David într-o conferință de presă duminică, deși aeroportul Ben-Gurion a declarat într-un comunicat că va fi "deschis pentru zboruri și aterizări luni, 2 septembrie".

"Suntem într-o spirală descendentă și nu încetăm să primim saci pentru cadavre", a spus Bar-David. "Doar o grevă ar șoca și de aceea am decis că începând de mâine la 6 dimineața, întreaga economie israeliană se va închide".

Bar-David a cerut, de asemenea, să se pună capăt diviziunilor sociale, avertizând că Israelul nu mai este unit și trebuie să se întoarcă la o "ordine rațională".

O autopsie a concluzionat că cei șase ostatici găsiți morți în Gaza de Israel au fost uciși de focuri de armă de la distanță scurtă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății israelian.

Se estimează că moartea lor a avut loc cu aproximativ 48-72 de ore înainte de examinarea de duminică dimineață, ceea ce înseamnă că ostaticii au murit probabil între joi și vineri dimineață, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel