Proteste masive în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare. Manifestațiile se extind până în cele mai izolate orașe / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
O nouă zi de proteste masive în Franța, din cauza intenției Guvernului de a crește vârsta de pensioare la 64 de ani.

Franța se confruntă cu un nou val de proteste, cu mulți demonstranți inclusiv în orașele mici și mijlocii, zone ale țării adesea trecute cu vederea și care fierb de resentimente, spun experții, conform France24.

În a cincea zi de proteste și greve împotriva propunerii de reformă a pensiilor dorită de președintele Emmanuel Macron,  liderii sindicali s-au îndreptat către orașul Albi, din sud-vestul țării, pentru a sublinia că mișcarea lor are un sprijin național larg.

Orașul se confruntă cu aceleași probleme care afectează și restul centrelor urbane Franța: magazine închise, șomaj ridicat și griji legate de serviciile publice.

Mult mai sărac decât centrala regională din apropiere Toulouse, care prosperă datorită industriei sale aerospațiale, Albi este genul de oraș în care protestele de genul „Vestele Galbene” împotriva lui Macron au proliferat în 2018-19.

„Este important să arătăm că această mișcare este prezentă în toată Franța”, a declarat șeful sindicatului CGT, Philippe Martinez, joi, în fața unei fabrici de sticlă din Albi.

„Nu este vorba doar despre Paris”, a adăugat el.

Protestele anterioare din 19 ianuarie au atras peste un milion de oameni pe străzile din Franța -- unele dintre cele mai mari demonstrații din ultimele decenii -- cu cele mai mari mitinguri la Paris.

În plus demonstrațiile din orașele mici și mijlocii au atras atenția datorită dimensiunii lor în raport cu populația băștinașă.

În Mende, un oraș sudic situat de-a lungul a ceea ce se numește uneori „diagonale du vide” („diagonala goală”) care traversează Franța, aproximativ un sfert din cei 12.000 de locuitori s-au prezentat la un protest în ianuarie.

Fundația Jean Jaures de stânga, un think-tank din Paris, a cercetat acest fenomen într-un raport recent care a concluzionat că protestele reuneau susținătorii „Vestelor Galbene” anti-Macron, muncitori sindicali și alți membri de stânga.

„Oamenii care sunt cel mai îndepărtați de cele mai mari orașe, de serviciile publice, care depind de mașinile lor, ceea ce este o problemă de cost al vieții, sunt cei care sunt cel mai probabil să se opună lui Emmanuel Macron”, a spus Antoine Bristielle pentru AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel