Proteste la Chișinău. Chirieac: Rusia încearcă să-și agite cozile de topor ca să o dea jos pe Maia Sandu. Dacă nu e sprijinită, Putin s-ar putea să reușească
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre tensiunile de la Chișinău.

În ultimele săptămâni, orașul Chișinău a fost asaltat de mii de protestatari aduși din toată țara de Partidul Șor pentru a manifesta împotriva președintelui Maia Sandu și guvernului pro-european al Republicii Moldova. 

Invitat telefonic la Realitatea Plus, Bogdan Chirieac, analist politic, a explicat modul în care Federația Rusă încearcă să readucă Republica Moldova în sfera sa de influență:

„Republica Moldova are o situație economică instabilă și negativă. Fără sprijin occidental și fără sprijin expres din partea României, această țară nu poate exista. Oricum sunt mari probleme, iar România a rămas că poate să-i dea 5 milioane de metri cub de gaz pe zi, pentru că Gazprom i-a tăiat livrările.

Pe acest fond real de nemulțumire, situație economică grea și așa mai departe, Rusia încearcă să-și agite cozile de topor de la Chișinău ca să o dea jos pe Maia Sandu și văd că, dacă nu primește sprijin, s-ar putea să reușească.

Căderea Republicii Moldova înapoi în plasa Moscovei ar fi un succes pentru Vladimir Putin. Insuccesul și dezastrul din Ucraina suferite de Rusia, plus Republica Moldova adusă înapoi la buzunarul lui Putin, ar putea fi o soluție. Lucrurile acestea trebuie privite cu marea atenție, fiindcă ceea ce se întâmplă acolo este un război hibrid. Este o tentativă de lovitură de stat, dar fără tanc și tun, cum știe Putin să facă“, a spus, la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -    Rusia s-a prăbușit în ochii cetățenilor Republicii Moldova: România ne ajută cel mai mult / Deputat PAS, despre procentul unioniștilor: Va veni ziua în care 50%+1 își vor dori Unirea

Republica Moldova interzice protestele cu o durată mai mare de 4 ore / Bătaie pe străzi după ce mai mulți manifestanți au încercat să instaleze corturi în centrul Chișinăului

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare, după aproape o lună de manifestaţii antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău, relatează vineri agenţia EFE.

Desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore, a stabilit respectiva comisie, citată de Radio Chişinău.

Guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului, nemulțumiți de Maia SanduPrin această măsură, guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului şi la care participă mii de cetăţeni nemulţumiţi de executivul preşedintei proeuropene Maia Sandu.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a motivat că a luat această decizie în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulaţie pe drumurile ţării, precum şi în scopul asigurării unei reacţii prompte la situaţiile ce necesită intervenţii de urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel