Data publicării:

Proteste în Tahiti: ”Nu spunem nu Jocurilor Olimpice, dar spunem nu turnului”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter @Vakita
FOTO: captura video Twitter @Vakita
Pentru proba de surf de la Jocurile Olimpice 2024 se are în vedere construirea unui turn care să găzduiască arbitri într-o zonă din Tahiti. Localnicii au protestat împotriva acestei construcții care ar afecta biodoveristatea zonei.

Jocurile Olimpice de vară de la Paris se apropie cu pași repezi, iar proiectul construcţiei unui turn în plină lagună a unui loc mitic din Teahupo'o (Tahiti), care ar urma să găzduiască arbitrii probei de surf, a stârnit tensiuni şi proteste în insulă, transmite AFP, scrie Agerpres.

Astfel, în urmă cu câteva zile a avut loc un marş pacifist al mai multor sute de persoane, organizat în apropiere de localitatea Teahupo'o, aceștia au protestat contra construcţiei acestui turn de aluminiu al arbitrilor, pentru că ar putea distruge fundul mării şi biodivesitatea zonei.

Turnul, cu o înălţime de 14 m, ar urma să cuprindă trei etaje, un spaţiu tehnic climatizat pentru serverele de internet alimentate cu un cablu sub-marin, dar şi toalete dotate cu un sistem de evacuare racordat la canalizare. Costul acestui proiect se ridică la circa 4,4 milioane de euro.

Lucrarea, impact asupra coralului

Protestatarii se tem de pagubele produse asupra coralului de către lucrări. De îndată ce încep să spargă coralul, atunci va trebui să intervenim. Tehnicienii spun că cunosc situl, dar nu este adevărat, ne mint, a spus Milton Parker, vicepreşedintele asociaţiei Atihau, care administrează proprietatea Parker (o mare parte a satului Teahupo'o, n.r.).

Surferul local Matahi Drollet, într-un videoclip postat pe reţelele de socializare, a explicat că pentru evenimentul World Surf League (WSL) organizat în fiecare an la Teahupo'o, se instalează un turn din lemn, care apoi se demontează odată ce s-a încheiat competiţia.


À Tahiti, les habitants s’opposent à la construction d’une tour en aluminium dans le lagon de Teahupo’o pour les JO 2024.

”Chiar şi în timpul unui 'cod roşu' în 2011, cu valuri de 15 metri, turnul (din lemn) a rezistat”, a spus Matahi Drollet pentru AFP.”Şi nu avem nevoie de 40 de oameni în acest turn, putem reduce numărul lor. Mai ales că într-o competiţie sunt doar cinci judecători”, a adăugat Drollet. O petiţie online împotriva noului turn a fost lansată deja şi a strâns, potrivit acestuia, ”peste 70.000” de semnături.

Comitetul de organizare justifică acest proiect invocând motive de siguranţă, turnul din lemn (13,50 m) nemaifiind la standarde. Un birou de proiectare specializat în mediul marin a fost însărcinat de guvernul polinezian, care este antreprenorul principal pentru acest proiect, iar lucrările planificate trebuie să respecte specificaţii stricte de mediu.

Președintele comitetului de organizare dă asigurări

În timpul unei vizite pe insulă în luna august, preşedintele comitetului de organizare, Tony Estanguet, i-a asigurat pe tahitieni, referitor la Teahupo'o, că Paris-2024 nu vrea să ”deformeze acest loc, care trebuie să rămână cât mai aproape de ceea ce a fost”, potrivit comentariilor relatate de presa locală.

Preşedintele Polineziei Franceze, Moetai Brotherson, a încercat să-i liniştească pe localnici mergând sâmbătă într-un sat vecin, Toahutu: ”Este evident că în timpul forajului va fi zgomot şi degajări de nisip, dar toate acestea vor fi ţinute sub control şi curăţate. Atunci, natura îşi va revendica drepturile”.

Asigurări care nu par să convingă adversarii proiectului.”Este sigur că vor degrada coralii sau chiar vor săpa un canal. Este, de asemenea, o distrugere a cămării noastre, unul dintre rarele locuri din Tahiti unde peştele chirurg paletă mai este comestibil”, a adăugat Matahi Drollet.

”Nu spunem nu Jocurilor Olimpice, dar spunem nu turnului de aluminiu. Guvernul a spus că nu depinde de Teahupo'o să se adapteze la Jocurile Olimpice, (ci) ca Jocurile Olimpice să se adapteze la Teahupo'o. Aşteptăm să se ţină de cuvânt”, a adăugat surferul.

Citește și: Excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice, doar o ”discriminare etnică”, acuză Putin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel